İran’a sınırdaş bir ilimizde birkaç yıldır Ramazan Bayramı farklı tarihlerde idrak ediliyor.
Bu kez de öyle oldu; inanç sahiplerinin bir bölümü 2 Mayıs’ta, Şia kesimi 3 Mayıs’ta bayram namazı kıldılar.
Tedirginlik ve huzursuzluk oldu.
Rivayetler muhtelif.
-Farklı uygulama İran’ın etkisindeki mollaların marifeti.
-Biz Müçtehit’e (Şia’nın yöresel dini yetkilisi) bağlıyız, ondan ötürü böyle oluyor.
-Bani İran’dan biri aradı;”Hangi gün bayram?” diye sordu. Ben de ;”Biz Türkiye’de yaşıyoruz, buradaki tarihe göre” diye cevap verdim.
-Bu ikilik niye? Devletin yetkilisi,istihbaratı yok mu,elbette yukarıya rapor ediyorlar.  Diyanet niye ilgilenmiyor?
İlin molla kesiminin İran’ın Kum ve Meşhed kentlerinde eğitim gördüğü; dini ritüellerin uygulanmasında bu ülkenin etkisi bir gerçek. Bu etki en çok Kerbela Yası törenlerinde gözleniyor.  Ancak Bayram tarihinin farklı bir güne uyarlanması yadırgatıcı bir adım. Düşünün, bir apartman katında çocuklar bayram şekeri için karşı dairenin kapısını çalıyorlar.  Evin sahibi kapıyı açıyor, “Kusura bakmayın çocuklar bizim bayram yarın, yarın gelin” diyor.  Çocuklar ne düşünür, hiç düşündünüz mü?
Bir tarafta laisizme mesafeli iktidar, diğer tarafta yurtseverliği arka plana atmış inanç sahipleri.  Hiç şaşırmamak lazım.  Ancak vatandaşlar Atatürk’e ve Laikliğe sımsıkı sarılı, olanları hoş görmüyor ve eleştiriyorlar.
Bu eleştiriler, bu ikiliği yaratanların kulağına gidiyor gitmiyor bilinmez, ancak şurası açıktır ki; huzura ve birliğe susamış halkımın hiç olmazsa bayram günlerinde kafasının rahat olması hakkıdır, diye düşünüyorum.
Yetkililer de buna kafa yorsa çok iyi olur!