Didim Derneği ve DİÇEP tarafından İlçe Kaymakamlığı’na verilen dilekçede; “AYDIN ili DİDİM(YENİHİSAR) ilçesi sınırları içerisinde  ENERJİSA ENERJİ ÜRETİM A.Ş. tarafından yapılması planlanan AKKÖY RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ (RES) ve MOBİL KIRMA ELEME TESİSİ projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır.Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 07/01/2022 tarihinde Akköy mahallesinde Halkın Katılım Toplantısı düzenleneceğini öğrenmiş bulunuyoruz.

Şifahi olarak, Akköy Mahalle Muhtarına toplantı yerinin  Park Kahvesi (Adres:Akköy mahallesi, Şennur Sezer cad. No:11/C DİDİM/AYDIN) olduğu telefonla bildirilmiştir.
Devletimizin resmi kamu kurumlarının açıklamalarına göre, ÇED toplantısının amacı şöyledir:
ÇED’in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel  olmaksızın,  çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında koruyarak, yeni proje ve gelişmelerin; çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini, İLGİLİ TÜM TARAFLARIN GÖRÜŞ, KAYGI VE ÖNERİLERİNİ DE DİKKATE ALARAK işletme öncesi, işletme sırası ve işletme sonrasında içine alarak değerlendirilmesinin, izlenmesinin ve denetlenmesinin yapıldığı bir süreçtir.
 Söz konusu toplantıda  girişimci firma tarafından yöre halkına PROJE TANITIM DOSYASI’sının içeriği detaylı bir biçimde açıklanacak, sorulan sorular yanıtlanacak ve geniş tabanlı bir mutabakatın koşulları yaratılmaya çalışılacaktır.

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ’nin ilgili maddesi ise, aynen şöyledir:

HALKIN KATILIM TOPLANTISI:
MADDE 9 – (1) HALKI YATIRIM HAKKINDA BİLGİLENDİRMEK, PROJEYE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİ ALMAK ÜZERE
; Bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlar ve proje sahibinin katılımı ile Bakanlıkça belirlenen tarihte, projeden en çok etkilenmesi beklenen ilgili halkın kolaylıkla ulaşabileceği Valilikçe belirlenen merkezi bir yer ve saatte Halkın Katılımı Toplantısı düzenlenir.

Öte yandan 2019 yılında başlayan ve hala yıkıcı etkilerini yaşadığımız pandemi süreci devam etmektedir. Günlük vaka sayılarının resmi rakamlara göre 30 bini geçtiği ve her gün ortalama 180 küsur vatandaşımızın hayatını yitirmekte olduğunu resmi açıklamalardan öğrenmekteyiz. 
Bilim insanları açıklamalar yaparak: 
Maske, mesafe kurallarına dikkat edilmesi gerekliliği
Kapalı alanlarda mümkün olduğunca az vakit geçirilmesi
Kalabalık içinde özellikle son varyantın büyük bir hızla yayıldığı konusunda uyarılar yapmaktadır.

Ya­sak­lı böl­ge­de man­gal se­fa­sı ya­pan­lara ceza Ya­sak­lı böl­ge­de man­gal se­fa­sı ya­pan­lara ceza

Hal ve şartlar böyle iken tüm yöre halkının bir araya gelmesini gerektiren bir ÇED toplantısının Devlet eli ile düzenlenmesi açık ve derin bir çelişki oluşturmaktadır.
Bu çelişkinin giderilmemesi ve bu nitelikte bir toplantının küçük ve kapalı bir kahvehanede yapılmasında ısrar edilmesi halinde ciddi bir güvensizliğin oluşmasına neden olacak ve Devlet’in tarafsızlığı ile halk sağlığını koruma yönünde var olması gereken görev ve sorumluluklarını tartışma konusu haline getirecektir. 

Dileğimiz, vakit geçirmeden gerekli düzenlemelerin yapılması ve böylelikle zorunlu olarak ortaya çıkacak olan şüphe ve güvensizlik ortamının önüne geçilmesidir.

Durum bu yönde yeniden değerlendirilmeyerek aksi yönde sürdürülecek bir ısrar, ayrıca olumsuz yasal sonuçlar da doğuracaktır. Böylece ÇED sürecinin hukuki yapısına Devlet eli ile zarar verilmiş olacak ve ileride otaya çıkacak yasal başvuruların nedenlerinden birisini oluşturacaktır. 

Bizler çevre değerleri, halk sağlığı ve kamu yararını her şeyin üstünde tutarak gönüllülük esasına göre çalışan sivil toplum kuruluşları ve bizzat Didim halkı olarak söz konusu endişelerimizi makamınıza arz ediyor; sorunun yaşanan ve gittikçe ağırlaşan pandemi koşullarında yeniden değerlendirilerek, ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 07/01/2022 tarihinde Akköy mahallesi Park Kahvesinde yapılması planlanan Halkın Katılım Toplantısının ertelenmesi yönünde karar verilmesini talep ediyoruz.” ifadeleri yer aldı. 

HABER: ELİF DİKBAŞ