Doğa Kaynaklı Afetler-Jeoetik Paneli  14 Ekim 2021 Perşembe günü saat 20.00’de Zoom uygulaması üzerinden  düzenlenecek. Webinar üzerinden gerçekleşecek olan panel, halkın katılımına açık olacak. Panelde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Felsefe Bölümü Prof. Dr. H. Nur Beyaz Erkızan ve ODTÜ Felsefe Bölümü Prof, Dr. Ayhan Sol konuşmacı olarak yer alacak. 
Konuyla ilgili açıklama yapan Hasan Kuru, “2016 yılında Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği (IUGS) tarafından düzenlenen 35. Dünya Jeoloji Kongresi’nde insanın-doğa ile etkileşiminde etik değerlerin önemine vurgu yapmak, gezegendeki jeoçeşitliliğin korunmasını sağlamak amacıyla “Jeoetik Deklarasyonu” yayınlamıştı.
Söz konusu deklarasyonun yayınlanmasının ardından IUGS’nin öncülüğünde Uluslararası Jeoetiği Destekleme Birliği (İnternational Association for Promoting Geoethics (IAPG)) kurulmuş ve jeoetik konusunun dünyada gelişmesi için öncülük etmeye başlamıştır.
Odamız tarafından da ülke temsilciliği için 2018 yılında Uluslararası Jeoetiği Destekleme Birliği’ne başvuruda bulunulmuş, ülke üyeliğinin kabul edilmesinin ardından, Meslek Etiği Yönetmeliği (JEOETİK)  çalışmalarına başlanılmış ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Meslek Etiği Yönetmeliğini (JEOETİK) 03.08.2019 tarih ve 30851 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Söz konusu yönetmeliğin yayınlanmasının ardın Odamız kurumsal üye olabilmek adına Uluslararası Jeoetiği Destekleme Birliğine (IAPG) başvuruda bulunmuş ve üyeliği 2020 yılının sonunda kabul edilmiştir.
Uluslararası Jeoetiği Destekleme Birliği (IAPG), 14 Ekim gününü “Uluslararası Jeoetik Günü” olarak belirlemiş, söz konusu günü de içine alan hafta boyunca bir dizi etkinliğin yapılmasını tavsiye etmiştir.
Son yıllarda ülkemizde deprem, sel/taşkın, heyelan, kaya düşmesi, çığ düşmesi, tıbbi jeolojik riskler gibi jeolojik/hidrolojik afetlerden, kuraklık, fırtına gibi meteorolojik afetlere, yeraltı ve yerüstü yangınlarından, musilaj, Covid-19 gibi biyolojik afetlere kadar, doğa kaynaklı afetlerde önemli artışlar yaşanmış, bu afetlerden kaynaklı olarak on binlerce yurttaşımız yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi yaralanmış ve milyarlarca lira maddi kayıpla karşı karşıya kalınmıştır.
Uluslararası Jeoetiği Destekleme Birliğine (IAPG)  üye olan Odamız, ülkemizin üzerinde yer aldığı bölgenin jeolojik olarak yüksek derecede afet tehlikeleri barındırdığı; bu tehlike koşullarında afet risklerinin azaltılmasının yaşamsal ve stratejik düzeyde önem taşıdığını, herkesin, ilgili tüm kurumların bildiği bir durum olmasına rağmen gerek mesleki, gerek toplumsal,  gerekse de yönetsel alanda yaşanan etik sorunların dile getirilmesi amacıyla 14 Ekim Uluslararası Jeoetik Gününde “Doğa Kaynaklı Afetler-Jeoetik Paneli” düzenleyecektir.” ifadelerini kullandı. 
HABER: ELİF DİKBAŞ

Ya­sak­lı böl­ge­de man­gal se­fa­sı ya­pan­lara ceza Ya­sak­lı böl­ge­de man­gal se­fa­sı ya­pan­lara ceza