AFAD'dan yapılan açıklamada deprem, yerin 36 km derinliğinde oluştu. Aydın’da vatandaşların kimisi depreme uykuda kimisi iş yerinde yakalandı. Uzun süren ve şiddetli olan deprem vatandaşlara korku dolu anlar yaşattı.  
Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru ise, depremsellik anlamında Aydın’ın aktif bir bölgede yer aldığını ve olası büyük depremlere karşı yerel, mülki amirler ve vatandaşların hazırlıklı olması gerektiğini açıkladı.
 “Fay hatlarındaki hareketlilik stres yaratıyor”
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, son günlerde artan depremler ve alınması gereken tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Sabah saatlerinde Rodos Adası’nın güneyinde 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini ve etkisinin Aydın’da da hissedildiğini dile getiren Kuru, “Rodos adasının 130 kilometre güneyinde Kaş ilçemizin 200 kilometre güneybatısında, Ege Kıbrıs yayı fay sisteminde meydana gelmiştir. Bilindiği üzere Anadolu levhası, Ege levhası ve Afrika levhalarının birbirine göre hareket ve birleşme noktalarında son zamanlarda depremler meydana gelmektedir. Üzerinde bulunduğumuz Anadolu levhası, Güney Batıya doğru her yıl iki, iki buçuk santimetrelik bir hareketi söz konusu. Aynı zamanda Afrika plakasını da Ege ve Anadolu'ya doğru yaklaşık olarak 2 ile 2,5 santimlik bir hareketi söz konusu. Bu da ciddi anlamda depremselliği arttırmakta ve bir stres yaratmakta.” dedi.
“Önümüzdeki günlerde deprem olabilir”
 Son zamanlarda özellikle Girit, Rodos ve Kıbrıs açıklarında Kıbrıs'ın batısında meydana gelen depremlerin bu şekilde izah edebildiğini açıklayan Kuru, “Fakat güncel ve geçmiş depremlere baktığımızda bu bölgede son 3 yılda 6 ila 6,5 büyüklüğünde 4 tane deprem olduğu tespit edilmiş. Son 20 yılda 5 ile 6 buçuk büyüklüğünde 58 depremin olduğu yaklaşık olarak son 1700 yılda da 7 ila 8.3 arasında 12'den fazla depremin meydana geldiği tespit edilmiş. Buna göre depremsellik anlamında aktif bir bölge. Önümüzdeki günlerde de belli ölçeklerde depremlerin olacağını varsayabiliriz.” diye konuştu.
“Kıyı kesimlerdeki denetimsiz ve zayıf yapılar tespit edilmeli”
Nasıl bir önlem alınması gerektiğine yönelik de detaylar veren Kuru, “Hızlı bir şekilde açık denizlerimizde olası büyük depremlere karşı deniz altındaki fay hatlarının uzantılarını ve bunların etkinliklerinin araştırılması lazım. Etkinlik haritalarının çıkarılması lazım. Akdeniz ve Ege Bölgesinin kıyı şehirlerinde olası tsunami etkilerinin değerlendirilerek eylem ve önlem planlarının yapılması gerekiyor. Tabi bu modellerin hepsi açık denizlerde olası büyük bir deprem tasarımına göre düşünülmektedir. Kıyı bölgelerimizde denetimsiz ve zayıf yapıların tespit edilerek yapı stoklarının yenilenmesi gerekiyor. Her an ana karada veya açık denizde ülkemizi etkileyebilecek bir depreme karşı yerel ve mülki idare ile halkımızın hazır olması gerekiyor. Depremlerden bağımsız bir şekilde hazırlıklarımızı tamamlamamız gerekmektedir. Genel olarak ‘Hazır olmak doğal olaylarının afete dönüşmesini engeller” dedi.
HABER: ELİF DİKBAŞ

Bayramlaşmaya giderken adeta savaştılar Bayramlaşmaya giderken adeta savaştılar