ODA BAŞKANI ŞAM, DÜNYA ŞOFÖRLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI ODA BAŞKANI ŞAM, DÜNYA ŞOFÖRLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Tüm Emekliler Sendikası Didim Şubesi adına basın açıklamasını Genel Basın Yayın ve Araştırma Sekreteri Haydar Pınarbaşı yaptı.
Pınarbaşı, açıklamasında “Yıllardır gündemde olan kamu emekçilerinin ek göstergelerinin 3600’e çıkarılması çalışmaları nihayet sonuçlandı.
Çalışanlar ve emekliler için bu güne kadar iyileştirici hiçbir karar ve uygulaması olmayan siyasi iktidar, bu olumsuz tavrını ve tercihini ek gösterge çalışmasında da sürdürdü.
Ücret dengesizliğini, adaletsizliğini gidereceğiz diye bir yıl önce başladıkları bu çalışma tam anlamıyla “dağ fare doğurdu”  denecek şekilde sonuçlanmıştır.
Bu çalışmanın yarattığı olumsuzluklar şöyle sıralanabilir:
-Ek gösterge, işkolları  ve işkolunun kendi arasında eşitsizlik ve dengesizlik oluşturmaktadır. Örneğin sağlık işkolu hizmet üretimi açısından bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekirken kimi unvan ve meslek grupları öne çıkarılmıştır.
-Kimi unvan ve meslek grupları “alanında eğitim / alan dışı eğitim” diyerek kendi içlerinde bile ayrımcılığa tabii tutulmuşlardır. 
-Ek gösterge ile sağlanacağı söylenen artış kimi unvan ve meslek gruplarında asgari ücretin günlük tutarı bile değildir.
-Bu haliyle bile uygulamanın niye 15 Ocak 2023 tarihine ertelendiği belli değildir.
-Ek göstergelerdeki 600 puanlık artış 118 TL ile 1391 TL arasında her unvan ve meslek grubuna değişik yansımıştır. Bu durum eşitsizliğin artarak devam ettiğinin en büyük ispatıdır.
-Sadece kamu emekçilerine yönelik yapılan bu düzenleme emekliler arasındaki ayrımcılığı körükler tarzdadır.
Bu eşitsizlik, adaletsizlik, haksızlık çalışanların ve emeklilerin kaderi olamaz. Sorunun adil çözümü için önerilerimiz şunlardır:
-Bütün çalışan ve emeklilerin ücreti insanca yaşam düzeyine çıkarılmalı ve en düşük aylık TÜİK’in açıkladığı yoksulluk sınırının üstünde olmalıdır.
-Ek gösterge ancak iş güçlüğü ve zorluğu durumunda farklı olmalıdır.
-İşkolları arasında, Unvanlar arasında, meslek grupları arasındaki dengesizlikler giderilmelidir.
-Emekliler arasında statü farkı kaldırılmalı ücret ve aylık açısından emekliler eşitlenmelidir.
-Bu uygulama için 15  Ocak 2023 tarihi beklenmeden hemen yürürlüğe girmelidir.
-Bu sorunun çözümü emeklilerin toplu sözleşmeli sendika hakkının tanınmasından ve bu hakkın kullanılmasından geçer. Siyasi iktidar bir an önce bu konudaki düzenlemeyi yapıp Emekli Sendikaları ile masaya oturmalıdır.
-Geleceğimiz siyasi iktidarın iki dudağı arasında değildir. 
-Siyasi iktidar bir an önce bu yanlıştan dönmeli,  ücret dengesizliğini, adaletsizliğini, eşitsizliğini daha da artıracak tutum ve tercihlerden vazgeçmelidir.” ifadelerine yer verdi. 
HABER: ELİF DİKBAŞ