Başkalarıyla sağlıklı sınırlara sahip olmak, hayatınızın neredeyse tüm yönleri için önemlidir ve genellikle kimlik duygunuzu ve duygusal sağlığınızı etkiler.
İlişkilerdeki sınırlar, başkalarıyla ilgili olarak kendimiz için istediğimiz yönergeleri ve sınırları ifade eder. Sağlıklı sınırlar, hem başkalarını uygun olduğunda “hayır” diyerek sınırlamanıza hem de başkalarıyla yakın ve samimi ilişkiler kurabilmenize olanak tanır. Sağlıklı sınırlar sağlayan ve kimliğinizi ve öz saygınızı koruyan, ihtiyaçları tanımak ve ileri sürmek ile başkalarına açılma arasındaki bu dengedir. 


Sağlıklı sınırlara sahip olma ihtiyacını görselleştirmenin bir yolu, öz saygıya yol açan bir öz bakım biçimidir. Olaya bu şekilde bakmak, sağlıklı sınırlar belirlemenize ve bunu yaptığınız için suçluluk hissetmekten kaçınmanıza yardımcı olabilir. Bu terimlerle düşünmek, kendinize karşı şefkat gösterebilmenin sağlıklı sınırlar oluşturmada önemli bir yapı taşı olduğunu da açıkça ortaya koyar - kendinize karşı şefkatli olamıyorsanız, ihtiyaçlarınızı belirlemek ve iddia etmek çok zordur.
Sağlıklı kişisel sınırlar ve değerleriniz doğrultusunda yaşamak, kimliğinizi, öz saygınızı ve özerklik duygunuzu tanımlamada da önemli bir faktör olabilir. Uygun sınırlara sahip olmak, neyi yapıp neyi istemediğiniz ve kendinizin nelerden sorumlu olduğunu düşündüğünüz konusunda netlik sağlayarak size bir kontrol ve güvenlik duygusu verebilir. 
Sınırlar genellikle katı veya gevşek olarak tanımlanır ve sağlıklı sınırların genellikle bunların arasında bir yere düştüğü düşünülür. Bu sınır türlerinin her birinin tipik olarak tanımlayıcı bazı özellikleri şunları içerir:
Katı sınırlar
· İnsanlardan uzak durun: yakın veya yakın ilişkilerden kaçının
· Kişisel bilgilerinin korunması
· İhtiyaç ve istekleri ifade etmemek
· Yardım istemekte isteksiz
Gevşek sınırlar
· Başkalarının sorunlarına yüksek oranda dahil olmak ve başkalarının mutluluğundan sorumlu hissetmek
· Nasıl hissettikleri konusunda başkalarının görüşlerine güvenmek (zayıf kimlik duygusu)
· Başkalarının onlar adına karar vermesine izin verin. Sorumluluk alamama
· Uygunsuz miktarda kişisel bilgi paylaşın
· Başkalarına “hayır” deme konusunda isteksizdir ve bu nedenle saygısızlık veya istismara açıktır.
Sağlıklı sınırlar 
· Başkalarından bağımsız olarak değerlerini koruyabilme becerisi
· Yüksek öz saygı ve öz saygı: kendi fikirlerine güven ve değer ver
· İhtiyaçları ve istekleri anlayın ve iletin. Kendileri için sorumluluk almak
· İddialı: başkalarına “evet” ve “hayır” diyebilir ve başkalarının “hayır” demesini kabul edebilir
· İhtiyaçlarını, düşüncelerini ve duygularını başkalarınınkinden ayırabilir
· İlişkilerde eşit sorumluluk ve güce sahiptir


Sağlıklı sınırlar sizin değerlerinize veya sizin için anlamlı veya önemli olan şeylere dayandığından, elbette herkesin rahat olduğu kendine özgü bir dizi sınırı vardır. 
Ayrıca romantik ilişkiler, aile, arkadaşlar, iş arkadaşları veya yönetici gibi ilişkinin ortamına ve türüne bağlı olarak çok farklı sınırlarınız olabilir, çünkü bu ilişkiler farklı yakınlık, güven ve değerlere dayalıdır. Daha da önemlisi, her biri eşit derecede önemli olan bu ilişkilerin her birinde birkaç farklı sınır türü geçerlidir. Bunlar, fiziksel, duygusal, entelektüel, zamana dayalı, finansal ve cinsel yönlerle ilgili sınırları içerebilir.


Sağlıklı kişisel sınırlar belirlemeyi öğrenmek pratik gerektirir ve ilk başta garip, bencil, suçlu ve hatta korkmuş hissedebilirsiniz. Kendinizi daha güçlü hissedene kadar küçük başlayın. Davranışınızın sorumluluğunu alıyor ve saygılı ve açık bir şekilde iletişim kuruyorsanız, diğer kişinin sınır belirlemenize tepkisinden sorumlu değilsiniz. Kararlı olun ve kendinize bakma ve kendinize saygı duyma hakkınız olduğunu unutmayın. Çabalarınızı destekleyecek ve seçimlerinize saygı duyacak insanlarla kendinizi kuşatın. 
Daima başkalarının kendileri için koyduğu sınırlara saygı gösterin.