Öğrenim çağındaki bir çocuk ya da genç insanın okul tatilini nasıl geçirdiği önemlidir. Önemli, çünkü salt dinlenme değildir, tatil; başka bir ortamda bildiklerini test etmesi, yaşamla okul bilgisi arasında köprü kurmasıdır.
Okul sıralarında öğrenilenler, çoğunlukla soyut düzeydedir; gerçek hayatın dışında teorik bilgilerdir. Tatil bir anlamda öğrenim ortamından ayrılarak, özellikle davranış ve kültür düzeyinde öğrenilenlerin, insanı ne derece yetkinleştirdiğinin belirlendiği yaşam dilimidir.
Öğrenim çağındaki adamoğlu bunu nasıl öğrenecek; okuldan edindiği bilgilerin yaşamına yansıyıp yansımadığını nasıl test edecek?
Karne üzerinden bu yansımayı saptamak olası değildir. Karnedeki notlar hem çalışma düzeyinin ölçüsüdür, hem de bilgilerin algılanmasındaki yeterliliktir. Dahası bu bilgilerin ezber olanların dışında ne kadarının içselleştirildiği de önemlidir. Öyle ya, çoğu öğrenilenler yeni ders yılına varmadan belleğimizden uçup gitmektedir.
Ölçme yönteminin en bilineni, öğrenim çağındaki insanın davranışlarındaki olgunluk belirtilerinin izlenmesidir. Bu, aynı zamanda okulun öğrenci üzerindeki olumlu etkisinin yansımasıdır. Öğrenim yaşındaki insanoğlunun büyük ve küçüklerle kurduğu ilişki, konuşmalarındaki düzgünlük ve doyuruculuk, davranışlarındaki olumluluk, kılık kıyafetindeki özen gibi veriler, bize okulun katkısını gösterir. Bu ölçümü anne babadan başlayarak çocuğun çevresi yapmalı, eksileri- artıları saptamalıdır. Yalnızca karnedeki notları esas almak yanıltıcı ve yetersiz olacaktır.
Okul dışındaki yaşam, okul kadar bir öğrenim ortamıdır. Genç insanlar, çoğu kez okul ortamında yakalayamayacağı yaşam deneylerini tatil ortamında edinirler. Bu açıdan tatil ortamının hareketli yaşamın içinde; insanlar arasında geçmesi gereklidir. Yaşamın renklerinden uzak, bilgisayar başında geçirilen bir tatil süreci sıkıcı olduğu kadar da yararsızdır.
“Tatilde zayıf olan derslerime çalışacağım” türünden yaklaşımlardan kaçınmak gerekir. Yeni ve değişik kitaplar okumak; okul yaşamının izlerinden uzak durmak; iş ve spor alanlarına yönelmek belleği yeniler, bedene ve akıla güç katar.
Değişik bir yaşamı solumak… Okul tatilinin anlamı bu!