“Tarihi unutanlar geleceği kuramazlar”
“Yarbay Yukichi Tsumura ya da bilinen adıyla Yarbay Çomora veya Yarbay Çomura, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nde görev yapmış bir deniz subayı ve 1012 Türk savaş tutsağını İstanbul Hükümeti'ne teslim etmekle görevli Heimei-maru gemisinin komutanı.”
Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesi’nde Ruslarla savaşan 65 binden fazla Osmanlı askeri esir düşmüştü. Bu askerlerin bir kısmı Rusya Vladivostok’taki kamplara gönderilmişti. 1918’de Japon donanması bu kenti işgal edince, Osmanlı esirlerinin sorumluluğu da onlara geçti. Japonlar 1921’de Türk askerlerini İstanbul’a gönderme kararı aldılar. Japon hükümeti bu görev için Japoncada ’‘Parlak Güneş’ anlamına gelen Heimei Maru gemisini ve YARBAY YUKİCHİ TSUMURA’yı görevlendirdi. Esirlik sırasında aile kuran 1012 Türk askeri ve kadınlar ve çocuklardan oluşan Heimei Maru gemisine 23 Şubat 1921’de bindirildi.
Heimei Maru gemisi 45 gün süren yolculuğun ardından. 3 Nisan tarihinde Süveyş Kanalı'nı geçerek Akdeniz'e ulaştı. 5 Nisan tarihinde Çanakkale Boğazı'na ulaşmak üzereyken Midilli Adası açıklarında Yunanistan Krallığı donanması tarafından durduruldu 
İzmir’i işgal eden Yunanistan, Türk askerlerinin kendilerine teslim edilmesini istedi. Anadolu'da bir savaş vermekte oldukları gerekçesiyle; İstanbul Hükümeti'ne iade edilecek dahi olsalar bu tutsak iadesine izin veremeyeceklerini bildiren Yunanistan Krallığı, gemi komutanı Yarbay Tsumura'dan Türk tutsakların Yunanistan'a teslim edilmesini istedi. Yarbay Tsumura birçok kez yinelenen bu istekleri tutsakların  Japon   İmparatorluğu himayesinde olduğunu söyleyerek her seferinde şiddetle reddetti. Yarbay Tsumura ise gemideki hiç kimsenin teslim edilmeyeceğini ve gerekirse savaşacakları yanıtını verdi. Tsumura’nın kararlı tutumu Yunan askerlerine geri adım attırdı. Yunan kuvvetleri tarafından Midilli Adası’na çekilen gemide erzak sıkıntısı başladı. Daha sonra  Japon Yarbay Tsumura gemideki esir askerlerle beraber Pire limanına çekildi. Yunan baskısına boyun eğmeyen Japon yarbay, Türk askerleriyle birlikte 8 ay gemide sıkıntı çekti. 
 Gemide yaşanan insani krizin de etkisiyle araya giren Milletler Cemiyeti'nin tutsaklar içindeki kadın ve çocukların serbest bırakılması gerektiğini söylemesi üzerine gemide bulunan 395 kadın ve çocuk Olympos adlı bir Yunan gemisi tarafından İstanbul'a götürüldü.
İlerleyen günlerde Hilal-i Ahmer’in (Kızılay) girişimleri ile askerlerimiz İtalya’da bir adaya gönderildi. Heimi-Maru gemisi 18 Ekim 1921’de Malta yakınlarındaki Asinara Adası’na ulaştı. Esirler adaya çıkarıldıktan sonra, Heimei-Maru gemisi de görevini tamamlamış olmasının verdiği gurur ile Japonya’ya döndü. 25 Haziran 1922’de ise Hilal-i Ahmer (Kızılay) Ümit vapurunu göndererek, Türk askerlerini İstanbul’a getirdi.
Kendisine uygulanan yoğun baskılara rağmen Türk tutsakları Yunanistan'a teslim etmediği için Türk kamuoyunda minnetle anılan YARBAY TSUMURA’nın adı İstanbul'un  Beykoz ilçesinde bir caddeye verilirken  anısına bir de belgesel çekildi.  Bu olay köklü Türk - Japon dostluğunun bir simgelerinden biri oldu.