Didim’de yıllardan beri göz önünde olan Beton Santralleri sorunu, neden bu gün patlak verdi.
26.03.2020 tarihinde Didim Belediyesinin, Beton Santralleri için 20 yıllık ot bedelini yatırdığını Didimliler yıllar sonra öğrendi. Didim Belediyemiz Beton santralleri için 2 yıl süre kazandığını 2 yıl sonra öğrendi.
Neden derseniz?
Nedeni ortada da ispatı olmadığı için yazamıyoruz. Neyse şu anda sorun olan, "tahsis amacı değişikliği" olamayacağı ve Beton Santralleri için verilen sürenin 22 mart 2022 tarihinde bitiyor olması. 
Belediyemiz söz konusu alana imar değişikliği (tahsis amacı değişikliği) yapamayacağını biliyordu ama, geçici olarak 2 yıl süre kazandıralım, 2 yıl sonra çaresine bakarız mantığı ile, 2 yıl evvel geçici bir care bulan belediyemizin sorunu kapıya dayandı. 
Sorunu bir dilekçe ile halletmeye çalışma çabasında olan belediyemiz, ne yapacağını bilmez durumda olduğu ortada.

Didim Belediyemiz, yani sayın Başkanımız Ahmet Deniz ATABAY, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne yazdığı dilekçeye bakın ne yazmış.
Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
(Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü)
Didim ilçesi sınırları içerisinde bulunan 4.606.527,80 m² yüz ölçüme sahip eski 15741, yeni 313 ada/ 13 parsel numaralı mera vasıflı taşınmazın 81.568,989 m² 'lik kısmında 1/1000 ölçekli imar planının hazırlanabilmesi ve yapılması amacı ile 4342 sayılı Mera Kanunun 14.maddesi d bendi kapsamında hazırlanacak imar planında" Beton Santralleri Alanı" olarak kullanılmak üzere talep edilen tahsis amacı değişikliği işlemi, 22/11/2018 tarih ve E.3445913 Valilik oluru ile uygun bulunmuş olup, tahsis amacı değişikliği işleminin devamı için ödenmesi gereken 244.707,00 TL tutarındaki, 20 yıllık ot geliri bedelinin ödendiğine dair banka dekont aslı, tarafınıza 26/03/2020 tarihinde ibraz edilmiştir.

 “Söz konusu alan Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesinde bulunmasından dolayı, sonuç olarak bu bölgede oluşacak turizm tesisleri ile yakın tarihte Cumhuriyet Mahallesi, eski 1100 parseldeki yer 313 ada, 19 parsel no.lu taşınmazda Özelleştirme İdaresince Onanan imar planı, ile bölgede oluşacak konut alanlarının getireceği nüfusun, hakim rüzgar yönünde bulundurulduğunda talebe konu beton santrallerinin faliyetlerinden olumsuz etkileneceği gerekçesiyle tahsis talebinin geri çekilerek yatırılan 20 yıllık ot geliri bedelinin tarafımıza iadesi için, gereğini rica ederim.
Ahmet Deniz ATABAY

Belediye Başkanı”

Bu dilekçe benim dikkat ettiğim en büyük saçmalık. Hakim rüzgar yönü hakkında yazılan açıklama.

Değerli Belediye Başkanımızın dilekçedeki, 1100 parsel dediği yer, Didim Devlet Hastanenin alt bölümündeki, Yeşilkent’e doğru giderken yolun sol tarafındaki boş olan arazi.
 Bu yer için Değerli Belediye Başkanımız “....hakim rüzgar yönünde bulundurulduğunda talebe konu beton santrallerinin faliyetlerinden olumsuz etkilenecekmiş....” diyor.

1100 parsel’in etrafı en az 10-15-20-30 yıl önce yapılmış siteler ve konutlarla dolu, yıllardan beri beton santralleri çalışıyor. Bu yerleşim alanlarında yaşayanlara, beton santralleri zarar vermedi ve etkilenmedi de, Özelleştirme İdaresinin 1100 parseli satılığa çıkarınca mı, rüzgarın yönü aklınıza geldi.
Beton santrallerinin işgali ve de doğa katliamı 1100 parseli satılığa çıkarılınca mı aklınıza geldi.
30 yıldan beri, 50 yıldan beri, 100 yıldan beri, Didim’de Rüzgarın karadan denize doğru estiğini Didim’de bilmeyen var mı?
Didim’de rüzgarın karadan denize doğru estiğini, Didim’e tatile gelenler bile bilir. Didim Belediye başkanımız, 1100 parsel sayesinde rüzgar yönünü öğrenmesi, Didim için büyük bir kazanım olsa gerek(!) 
Aslında değişen rüzgarın yönü değil de, başka işlerin yönü değişmiş olabilir mi?

Aydın Valiliğinin, Didim Belediyesine yazdığı dilekçede “4342 sayılı Mera Kanununun 19 maddesi hükümlerine göre, Mera kanununa tabi her türlü taşınmazın korunması görevi Belediye Başkanlarının görevidir.” diyor. 
Mera olan yerleri koruması gereken Belediye Başkanımız, Mera alanını peşkeş çekmek için  ne yapmış? 244,707,00 Tl. ödemiş.
Belediyenin yatırdığı 20 yıllık ot bedeli olan 244,707,00 Tl. kimin parası? Bizlerin parası. 
Aradan iki yıl geçmiş, Belediyemiz bakıyor "tahsis amacı değişikliği" işi  olmuyor, olursa başına bela olacak, soruşturma geçirecek, Halkın parası olan 244,707,00 Tl.’yi geri istiyor. 
Devlet bu parayı iade etmez ise, kamu zararını kim karşılayacak?

Bu durumu iş bilmezlik olarak görmeyin, Belediyemiz işini çok iyi biliyor. 
Kelime oyunu yaparak, 
50 yıldır, 100 yıllardır esen rüzgarın yönünü 2 yıl sonra anlamış gibi yaparak. 
4342 sayılı Mera Kanununun 19 maddesi hükümlerinden haberleri yokmuş gibi yaparak. Aptala yatıyorlar gibime geliyor. 
Didim Belediye Başkanımızın Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü’ne yazdığı dilekçeyi dikkatli okursanız, Beton Santralleri sorunu 22 mart 2022 tarihinde biteceğini sanmayın. Bu oyun belediyemiz üstün gayretleri neticesinde(!) daha çok uzun yıllar sürer.
 
Konunun özetine gelirsek
Beton Santralleri sebep, ATABAY sonuç, olarak değerlendirebilirsiniz.