31 Mart yerel seçim sonuçları; ülkemiz genelinde CHP’nin yakaladığı bir değişim rüzgârının etkisiyle yeni bir dönemin kapılarını açtı.

Emekliler, kibir, köfteciler, tencere, tarikatlar, metal ve mental yorgunluklar ve de Atatürk ve Laik Cumhuriyete karşı duruşlar AKP’nin sonunu getirdi.

Halkın gittikçe yoksullaştırıldığı, hak hukuk ve adaletin yerlerde sürüklendiği bir ortamda, CHP, kendi kurtuluş ve kuruluş ilkeleri üzerinden değişim söylemleriyle; ülkemizin tekrar kurtuluşu için büyük bir umut oldu…

***

Yerel seçimler, doğrudan demokrasiye en yakın olan seçimlerdir.

Yerel seçimlerde adaylar öne çıkabilirler, adayların gücüyle seçimler kazanılabilir.

Bu açıdan bazı adayları; partinin gücü taşırken; bazı adaylar da kendi güçleriyle partiyi taşıyabilirler. Bu yüzden, parti oyunun yüksek olduğu yerellerde hep söylendiği gibi ceketimi koysam kazanır söylemleri yapılır.

CHP, bu seçimlerde geçen yıllarda bir türlü aşamadığı %25lik bandı aşarak; AKP’yi de geçerek yaklaşık % 37 bandına ulaşmıştır. Bu gelecek Genel seçimler için de bir umudun adı olmuştur.

***

Bu ön girişten sonra gelelim Didim İlçemizin seçim sonuçlarını okumaya:

Didim, toplumsal yapısı gereği yirmi yıldır CHP’nin kalesi durumundadır.

CHP’nin beklentileri hep %70’in üzerinde oy alabilmeye dayalıdır…

CHP’nin ülkemiz genelinde yakaladığı yaklaşık % 13lük oy atışı ortalamasının; Didim seçim sonuçlarına yansımadığı gibi A. Deniz Atabay Döneminde alınan %55,99luk oy oranını da yakalayamadığı gibi % 51,31’lik oy oranına gerilediği de görülmüştür…

Bu şu anlama geliyor. Didim’de CHP’nin % 13+ 4,68= %17,68’lik bir gerileme yaşadığıdır.

Zaten, Türkiye geneline bakıldığında da CHP oylarının Aydın ilimizde gerilediği görülmüştür. Bu gerilemenin de en önemli ayağının Didim olduğu da görülmüştür.

***

Yerel seçimlerde seçmenler yaşadığı kentin büyükşehir olup olmamasına göre farklı davranışlar gösterebildiği gibi bulunduğu yerelde adayın durumu, Belediye meclis üyeleri listelerinin şekillenişine göre farklı davranışlara yönelimler sergileyebilirler.

Didim’de CHP Belediye Başkanı Hatice Gençay ile %51,31 oy alırken; Belediye Meclis üyeliğinde de % 49,31 oy almıştır. Bu şu anlama geliyor CHP’li seçmenin %2’sinin Belediye Meclis üyeliği listesini beğenmediği için oy vermediği veya başka bir partinin meclis üyelerini tercih ettiğidir.

Aynı durum AKP seçmeni için de geçerli görünüyor. AKPli seçmenlerin % 32,83’ü Kadri Kabak derken; Meclis üyeliğinde ise %29,26’sı AKP demiştir. Yaklaşık %3,57 AKP’li belediye meclis üyeliğinde tercihini başka partilere yapmış gözüküyor…

DEM Partide seçmenlerin % 8,8'i başkanlık için oy verirken; % 10,64'ü Belediye Meclis üyeliği için oy kullanmıştır. Bu durum TİP'de de seçmenin % 1; 28' i başkanlık için oy kullanırken; % 1,74'ü Belediye Meclis üyeliği için oy kullanmıştır. Bu şu anlama geliyor partiler arasında önemli oranda tepki geçişleri ve tabanda ittifakların oluştuğudur.

***

Yerel seçimlerin, Ülkemize ve Didim ilçemize hayırlı olmasını diliyorum.

Yaşadıklarımızdan öğrendiğimiz çok şeyler var. Amacımız Didimlilik duygusunu geliştirerek; Didim yerel yönetiminin sağlıklı, çevre sorunu yaşamayan, vatandaşın görüşlerini, duygularını önemseyen bir anlayışı öne alarak, sağlıklı, estetik bir yapılaşmanın içinde olmasını diliyorum.