Anma Programı kapsamında tören Akademi Kültür Kolejinde gerçekleştirildi. Gazi Ortaokulunca gerçekleştirilen anma programına İlçe protokolü tam kadro katılırken, siyasi parti ilçe başkanları, Oda başkanları ve STK yöneticileri ile belediye meclis üyeleri programın özel okul olması ve okulun adından dolayı katılmadı.

Anma programı kapsamında ilk olarak 2 dakikalık saygı duruşunda bulunularak, akabinde İstiklal Marşı okundu.

10 kasım (9)

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Gazi Ortaokulu Müdürü Nuri Öner gerçekleştirdi. Öner konuşmasında “10 Kasım'ların Atatürk’ün 57 yıllık hayatını, mücadelesini milletimize kazandırdıkları ve kazandırmak istedikleri doğru anlamasından en büyüktür. Bu meyanda Atamızın bize ve ülkemize kazandırdıkları değerlere sahip çıkarak yine bir 10 Kasım yaşıyoruz. Yüce Atatürk’ün ölümünün 85.yıl dönümünde her 10 Kasım da olduğu gibi bu yıl da Atamızı sevgi ve sayı ile anıyoruz. Bilindiği gibi 19. Yüzyıl Avrupa'nın ekonomi, hukuk ve eğitim alanlarında büyük ataklar yaptığını bir yüzyıldır. Avrupalı aydın ve yöneticiler kendi toplumlarının 19. yüzyıldaki büyük gelişme ve dönüşümlerini öncülük etmişlerdir. Ne yazık ki dönemin Osmanlı aydını bir yönetimi, çağın dinamiklerini ve dönüşümlerini bilinçli bir şekilde tanımak ve çağla barışık yaşamayı başarmaktan yetersiz kalmışlardır. Mustafa Kemal Atatürk ise Türk devletinin ulaşması gerektiğini, aşamayı 20. yüzyılın başlarında şaşmaz bir sezgiyle görerek yaşamda en gerçek yol göstericinin bilim ve teknoloji olduğunu tespit etmiştir. Ayrıca gerçek kurtuluşun ekonomik bağımsızlıktan, ülkenin her bakımdan kalkındırılıp güçlendirilmesinden geçtiğini belirtmiş. Batı uygarlığının biliminden, teknolojisinden yararlanarak bunları özümseyerek çağdaş uygarlık düzeyine çıkıp bu düzeyi de aşmayı milletimizin önüne bir amaç olarak koymuştur. Atamız bu amaçla daha somut olarak “Büyük davamız en medeni en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmektir” şeklinde ifade etmiş ve refah toplum olmayı hedef göstermiştir. Gerçekten de 1920 ve 1938 yılları arasında sağlanan gelişme ve değişmeler, hem milletin birbiriyle kucaklaşması hem de çağ ile yarışmak düşüncesini temellendirilmiştir. Uygulanması da milletin çağdaşlaşmaya katılması ve ona katkıda bulunması şeklinde olmuştur. Atatürk’ün Türk milletinin büyük bir atılıma hazırladığı ve yönlendirdiği yüzyılda Avrupa’da ve Asya'nın pek çok ülkesinde totaliter rejimler veya diktatörlükler bulunuyordu. Böyle bir dünyada Atatürk yabancı bir gazetecinin sorusuna, ben kalplerini kırarak değil, kazanan hükmetmek isterim diye cevap vermiştir. Aynı çağda yaşayan gerek kendi milletleri gerekse dünya için endişe bir korku kaynağı olan liderler bugün ya unutulmuş ya da kötü bir hastalığıyla anıl hale gelmiştir. Atamız ise sevgili saygı uyandırarak Türk milletini kağıt ile tanıştırmaya gayret edip varlığını teminat almaya, altına almaya inanmıştır. Muhasır medeniyet seviyesi üzerine çıkmak hedefi ise çağın akışına yön verme düşüncesinin bir göstergesidir. Yalnız 10 Kasımlarda değil, her daim Atatürk’ün mücadele azmiyle bizlere yüklediği sorumluluklar ve gösterdiği hedeften tekrar tekrar konuşulmalıdır. Ülkemizin en zor anında bile bizim ortaya koyduğu milli hedef ve stratejilerin hatırlanması, bu tür çabaların anlam veren değerinin çok iyi bilinmesi. Büyük Atatürk’ün ebedi istirahatında huzur içinde yapılması bakımından çok önemlidir.” dedi.

Şoförden insanlık dersi: Bayılan yolcuyu hastaneye yetiştirdi Şoförden insanlık dersi: Bayılan yolcuyu hastaneye yetiştirdi

10 kasım (11)

Konuşmanın ardından günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okundu; öğrenciler tarafından oratoryo sahnelendi. Anma programının sonunda 10 Kasım Atatürk’ün anma günü dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ilçe protokolünce hediyeleri verildi.

HABER: ELİF DİKBAŞ 

10 kasım (4)

10 kasım (13)

10 kasım (1)

Editör: Ergun Korkmaz