Eğitim-sen Didim Şube temsilciliği, 6 Eylül’de başlayacak olan 2021-2022 eğitim-öğretim yılı ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Didim’de depreme dayanaksız olan 3 okulun yıkılarak yeniden yapılması, 3 okulun da güçlendirme çalışması yapılması sonucunda okulların birleştirilmesine tepki göstererek, “Bu okullar pandemi nedeniyle evlerimizden çalıştığımız günlerde kullanılmazken neden tadilat-tamirat, bakım işleri düşünülmedi de bugüne bırakıldı?” dedi.
Eğitim-sen Didim Şube Temsilcisi Belkıs Kahraman tarafından yapılan basın açıklaması, “Didim eğitim-öğretime ne kadar hazır?” diyerek başladı. 
Kahraman, açıklamasında “2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı biz eğitim emekçileri için öğrencilerimize kavuşabilecek olmanın verdiği heyecanla ve okullardaki hazırlıksızlıkların verdiği kaygıyla başlıyor. Salgınla ilgili kaygılar, aşı ve test tartışmaları, LGS sonrası istediği okul türüne yerleşemeyenler, kalabalık sınıflar, öğretmen açıkları, özel-devlet arasındaki uygulama farkları vb. bir dolu sorunun gölgesinde 6 Eylül’de başlıyoruz. Eğitim öğretim yılı Kovid-19 salgınının gölgesinde açılırken, okulların salgın koşullarına karşı hazır olduğunu söylemek mümkün değildir. 
2021/’22 eğitim öğretim yılı öncesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okulları tam zamanlı yüz yüze açma kararı alması, okulların çocuk ve gençlerimiz açısından olmazsa olmaz örgün eğitim ve yaşam alanları olduğu gerçeğinin geç de olsa anlaşılmış olduğunu göstermektedir.
Hayaller seyreltilmiş sınıf, gerçekler birleştirilmiş okul!
  Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ‘Okullarda gerekli önlemleri aldık’ açıklamasını yapsa da hayaller seyreltilmiş sınıflar ama gerçekler birleştirilmiş okullar! MEB okulların yüz yüze eğitime hazır olmasından “maske, mesafe ve hijyen” kurallarına uymayı anlamaktadır. Fakat bugün ilçemizdeki okulların büyük bölümünde yardımcı destek personeli bulunmamaktadır. Okullara gerekli ödeneğin gönderilmemesi nedeniyle eğitimin bütün yükü öğrenci velilerinin ve öğretmenlerin üzerine yıkılmaya başlanmıştır. Uzun süredir İŞKUR personeli üzerinden sağlanan personel ihtiyacı sorununun çözülmesi için ayrılması gereken ödenekler ayrılmadığı gibi; okullarımızda sağlıklı bir ortamın düzenli bir şekilde oluşturulması için yardımcı personellerin görevlendirmeleri de hala yapılmamıştır. Yıllardır kadrolu yardımcı personel alımı yapılmamakta ve ihtiyaçlar İŞKUR üzerinden geçici görevlendirmelerle geçiştirilmektedir.
“Bakanlık Bize Depremden Ölmeyin Ama Kovid’den Ölebilirsiniz!” demektedir.
Bugün itibariyle Didim’deki okulların durumu içler acısı. Depreme dayanıksız olduğu tespit edilen Valiler İlkokulu, Selçuk Özsoy Ortaokulu ve Akyeniköy Ortaokulu güçlendirme çalışmaları nedeniyle açılamayacak. 3 okulun ise yıkılarak Aydın Valiliği Yatırım ve Koordinasyon İzleme Başkanlığı (YİKOB) tarafından yeniden yapılacağı öğrenildi. Bu kapsamda Arif Nihat Asya İlk ve Ortaokulu, Yalıköy Ortaokulu ve Denizköy İlk ve Ortaokulu yıkılacak. Söz konusu okulların öğrencileri ilçe içerisindeki diğer okullarda eğitim-öğretime başlayacaklar. Bu okullarda ikili eğitime geçilecek ve derslerin 07.30’da başlayıp, 19.00’da bitmesi planlanıyor. Pandemi sürecinde Covid tedbirleri kapsamında seyreltilmiş sınıflardan bahsedilirken birleştirilmiş okullara mahkum ediliyoruz. İlçenin en büyük okullarından Selçuk Özsoy Ortaokulu ortalama 950 öğrenciye sahipken, aynı denklikte olan yine yaklaşık 900 öğrenciye sahip Efeler Ortaokulu’na taşınacaktır. Bu sadece bir okulun durum tesbiti. Yani bir okul binasında yaklaşık olarak 2000’leri bulabilecek olan öğrenci eğitim görecektir. Öğretmenler, idareciler ve yardımcı personeller hariç. Haftaiçi dersler için kullanılacak okul binaları haftasonları da Destekleme ve Yetiştirme Kursları için kullanılacaktır. Yani okulların hijyen ve temizliğinin nasıl yapılacağı da merak konusudur. İlçedeki okulların büyük çoğunluğunda temizlik görevlisi ya da hizmetli personel bulunmamakta; ya okul idaresi aile birliğiyle koordineli hareket ederek  dışardan temizlik işleri için bir yardımcı hizmetli bulmakta ya da okullar kaderine terk edilmektedir.
1,5 Yıldır Okulların Bakımı Kimsenin Aklına Gelmedi mi?
Bu okullar pandemi nedeniyle evlerimizden çalıştığımız günlerde kullanılmazken neden tadilat-tamirat, bakım işleri düşünülmedi de bugüne bırakıldı ? Bugün eğitim-öğretime başlarken yıkım ve güçlendirme kararları gelmektedir. Selçuk Özsoy ve Ak Yeniköy Okulları ise 1 yılı aşkın bir süredir güçlendirme çalışmasında olmasına rağmen, halen teslim alınamamaktadır. 
Didim’de 2021-2022 eğitim öğretim yılında 13 bin öğrenci okula merhaba diyecek, 34’ü resmi 11’i özel olmak üzere toplam 45 okulda 777 öğretmen ve idareci görev yapacak.
Bizim önerimiz en azından birleştirilmiş okullarda ders süresi 30 dk ya düşürülerek ders saatinin de 7’den 6’ya indirgenmesidir.

Bayramlaşmaya giderken adeta savaştılar Bayramlaşmaya giderken adeta savaştılar

Aksi takdirde yarın mevsim değişimiyle de çıkış saatimiz 7’yi bulan okullardaki öğrencilerin evlere ulaşımı ve okullardaki temizlik-hijyen kurallarının hiçe sayılmasından kaynaklanan her türlü sorunun sorumlusu bu konuda yetki sahibi olan Milli Eğitim Müdürlüğüdür.
Okullarımızı amasız fakatsız açabilmek ve açık tutabilmek en önceliğimiz olmalıdır. Okullarımızın kapalı kalmasının yarattığı toplumsal zararlar düşünüldüğünde bu konuda bütün sorumluluk MEB’in ve iktidarın omuzlarındadır. Ayrıca birleştirilmiş okullar göz önüne alındığında virüsle ilgili yaşanabilecek olumsuzluklar da MEB’i bağlamaktadır.  Tüm eğitim bileşenlerini, tam zamanlı yüz yüze eğitimin devam edebilmesi için gerekli duyarlılığı sağlamaya ve tedbirlerin tamamlanması için hak aramaya çağırıyoruz. AVM’ler kapasın, okullar açık kalsın artık!” ifadeleri yer aldı. 
ELİF DİKBAŞ