Panele ASKİ Genel Müdür Vekili Hakan Olkaç, Yatırım ve İnşaat Daire Başkanı Çağrı Çaylak, Jeoloji Mühendisler Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan, Aydın Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Kuru, Aydın Meteoroloji İl Müdürü Musa Deveci, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.
ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sürmen, ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdim Bozkurt, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Alim Murathan, Pamukkale Üniversitesi Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Bülbül konuşmacı olarak katıldığı programda iklim değişikliği, kuraklık, su yönetimi gibi konularda bilgiler verildi.


AMAÇ FARKINDALIK OLUŞTURMAK
Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, “Dünyada bir iklim değişikliği söz konusu. Halkımızı kuraklık konusunda bilinçlendirmek ve su tasarrufu sağlamak amacıyla böyle bir program düzenlemeye karar verdik. Bölgemiz önemli bir tarım kenti. Su havzası ve bereketli topraklardayız. Üreticimizin bilgilenmesini istiyoruz. Gelecek nesillere bereketli bir toprak bırakmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’DE 1 MİLYONA YAKIN KAÇAK KUYU BULUNUYOR
Küresel iklim değişikliği bütün dünyayı etkisi altına aldığı gibi Aydın’da da kuraklığın görüldüğünü belirten Türk Jeoloji Mühendisleri Odaları Birliği Genel Başkanı Hüseyin Alan,1 milyona varan kaçak kuyulardan yer altı suları çekilmesiyle birlikte büyük obruklar ve yüzey deformasyonların oluştuğunu kaydetti.


SUSUZLUK BİZİ YÖNETMEDEN BİZ SUYU YÖNETELİM
Vahşi sulama yönteminden en kısa sürede vazgeçilmesi gerektiğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın Temsilcisi Hasan Kuru, klasik sulama ile ortaya çıkan aşırı su kullanımından uzak durulması gerektiğine dikkat çekerek, “Fazla su isteyen ürünlerin ekim ve dikiminden uzak durulmalı. Tarım alanlarımızı daralırken ürün çeşitliliği artmaktadır. Kontrolün arttırılması gerekiyor. Tarım, endüstri alanlarında kullanılan suyun arıtılarak farklı alanlarda kullanılması gerekiyor. Susuzluk bizi yönetmeden biz suyu yönetelim” diye konuştu.
ÇÖKMELERİN NEDENİ AKTİF FAYLAR VE KUYULARDAN AŞIRI SU ÇEKİMİ
Prof. Dr. Erdim Bozkurt, Germencik’teki çatlakların oluşmasının nedenin aktif fay hatları ve yeraltı sularının çekilmesiyle meydana gelen çökmelerden dolayı ortaya çıktığını söyledi.
ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdim Bozkurt, Germencik’te 1 km bulan çatlakların oluşmasının nedenin aktif fay hatları ve yeraltı sularının çekilmesiyle meydana gelen çökmelerden dolayı meydana geldiğini söyledi.
Çok fazla su tüketimi, yer altı sularının bilinçsiz kullanımı, kuraklık nedeniyle yer çökmelerinin oluştuğunu belirten Bozkurt, “Sondaj ile çok yoğun su çekimi yapılır ve yağışlar az olursa zemin çökmeye başlıyor. Yeraltı suları düzensiz çekilip kullanılıyor. Germencik’te de önce kuyularımız çevresinde yani tarlalarımızda çökmeler oluşmuş zamanla bu geniş alana yayılmış” dedi.
Nüfusun artmasıyla birlikte su kullanımının da arttığını dile getiren Bozkurt, “Germencik özelinde olduğu gibi daha fazla çökmelerin oluşmaması için daha az yeraltı suyu kullanmamız gerekiyor. Su tüketimi kontrol altına alınmalı, geri beslenim kuyuları yapılmalı.” diye konuştu.  
SOĞUK GÜN SAYISI DÜŞTÜ
ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sürmen, 170 yıl yapılan ölçümlerde en sıcak 11 yıl, son 12 yıla rastladığını söyledi. Son 50 yılda soğuk gün ve don sayılarının azıldığını belirten Sürmen, sıcak hava dalgasının şiddetli yağış, sel ve su baskınlarına neden olduğunu kaydetti.
Küresel sınmaya bağlı olarak zeytin, incir ve tarım ürünlerinde kalite ve verimin düşeceğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Sürmen, bunun önüne geçebilmek için eğimli arazilere teraslama, yabancı ot mücadelesi, gübrelemede çeşit arttırma ve budamaların yapılması gerektiğini söyledi.

Men­de­res ku­ru­du, yüz­ler­ce balık öl­me­ye baş­la­dı Men­de­res ku­ru­du, yüz­ler­ce balık öl­me­ye baş­la­dı