Didim CHP İlçe Bi­na­sı önün­de ger­çek­leş­ti­ri­len aşure da­ğı­tı­mı, her yıl dü­zen­le­nen ge­le­nek­sel bir et­kin­lik­tir. Bu et­kin­lik­te, Didim Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ha­ti­ce Gen­çay’ın ko­nuş­ma­sın­da, emeği ge­çen­ler ara­sın­da CHP İlçe Baş­ka­nı Aşkın Atlı ve ilçe yö­ne­ti­mi­ni an­ma­ma­sı, par­ti­li­ler ara­sın­da bir “te­şek­kür krizi”ne yol aç­tı­ğı yö­nün­de de­di­ko­du­lar or­ta­ya atıl­sa da, Didim’de CHP, li­ya­kat­ten çok “Sa­da­ka-ti” be­nim­se­yen bir ya­pı­ya dö­nüş­tü­ğü için kimse se­si­ni çı­ka­ra­mı­yor.

2024 Nisan ayın­dan bu yana CHP’nin için­de­ki kar­ma­şa­yı gör­mek is­te­me­yen­le­rin dik­ka­ti­ne!
CHP’nin aşu­re­si­ne dik­kat­li ba­kar­sa­nız, için­de MHP’li, DSP’li, AK Par­ti­li, Genç Par­ti­li, hatta Ro­tar­yen­le­ri bile gö­re­bi­lir­si­niz. İçin­de­ki şe­ke­rin bile ithal ol­du­ğu­na emin ola­bi­lir­si­niz.

Bir kap aşure için iz­di­ham ya­ra­tan bu top­lu­lu­ğa ya­zık­lar olsun. Aşu­re­ye ver­dik­le­ri öne­min yüzde 10’unu par­ti­le­ri için ver­se­ler­di, bi­ri­le­ri bugün kal­kıp Didim CHP’nin baş­ka­nı­na ve yö­ne­ti­mi­ne say­gı­sız­lık yapma cü­re­ti­ni gös­te­re­mez­di.

Parti dı­şın­dan biri yapsa, bas bas ba­ğı­ran­lar, oy verip yetki ver­di­ği ki­şi­ye ge­lin­ce sus pus olu­yor. Da­ğı­la­nın sa­de­ce aşure değil, Didim CHP ol­du­ğu­nu ne zaman an­la­ya­cak­lar, bi­lin­mez.

Ha­ti­ce Totik Gen­çay’ın damat dı ta­ra­fın­dan Didim’e en­teg­re edi­len “Böl, par­ça­la, yönet” sis­te­mi­nin 17 aydır Didim’de hızla ve kont­rol­süz bi­çim­de sür­dü­ğü­nü gör­me­mek için ger­çek­ten “salak” olmak lazım desem, kaç kişi alı­nır?

“Böl, par­ça­la, yönet” ne demek olduğunu yapay ze­ka­ya sor­dum, işte ce­va­bı:
"Böl, par­ça­la, yönet", bir top­lu­mu, grubu veya sis­te­mi kont­rol etmek için kul­la­nı­lan st­ra­te­jik bir yak­la­şım­dır. Bu yön­tem, bir bü­tü­nün daha küçük par­ça­la­ra ay­rı­la­rak za­yıf­la­tıl­ma­sı­nı ve bu par­ça­la­rın bir­bi­ri­ne karşı kul­la­nı­la­rak yö­ne­til­me­si­ni ifade eder. Amaç, bir­le­şik bir di­re­ni­şi en­gel­le­mek ve kont­ro­lü ko­lay­laş­tır­mak­tır.” diyor. Or­ga­nik ze­kâ­lı olan­la­ra du­yu­ru­lur.

Ko­nu­mu­za dö­ner­sek;
Didim CHP İlçe Bi­na­sı önün­de dü­zen­le­nen et­kin­li­ğe par­ti­li­ler ve va­tan­daş­lar yoğun ilgi gös­ter­di. Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ha­ti­ce Totik Gen­çay, CHP İlçe Baş­ka­nı Aşkın Atlı, ilçe yö­ne­ti­ci­le­ri, be­le­di­ye mec­lis üye­le­ri, kadın ve genç­lik kol­la­rı tem­sil­ci­le­ri ve CHP üye­le­ri ka­tıl­dı. Ancak Ha­ti­ce Gen­çay’ın ko­nuş­ma­sın­da İlçe Baş­ka­nı Aşkın Atlı ve ilçe yö­ne­ti­mi­ni an­ma­ma­sı, parti için­de da­ya­nış­ma ve bir­li­ğin ol­ma­dı­ğı­nı net şe­kil­de or­ta­ya koydu.

Bundan önce de, Kur­ban Bay­ra­mı’ndaki bay­ram­laş­ma­da Be­le­di­ye Baş­ka­nı’nın ko­nuş­ma­sı­nı, ta­vır­la­rı­nı, söz­le­ri­ni iz­le­me­yen­ler iz­le­sin. Ne demek is­te­di­ği­mi faz­la­sıy­la an­la­ya­cak­sı­nız.

Bu­gün­kü ya­şa­nan­la­rın baş­lan­gı­cı, Didim CHP içe­ri­sin­de üst dü­zey­de ya­şa­nan güç mü­ca­de­le­si­nin yan­sı­ma­sı­dır. Yerel seçim sü­re­cin­den bu yana devam eden bu mü­ca­de­le­de, Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ha­ti­ce Totik Gen­çay’ın ilçe ör­gü­tüy­le uyum­lu ça­lış­ma­ma­sı ve İlçe Baş­ka­nı Aşkın Atlı’yı yok say­ma­sı, si­ya­si hi­zip­çi­lik ve güç ze­hir­len­me­sin­den başka bir şey de­ğil­dir.

Ha­ti­ce Totik Gen­çay, be­le­di­ye baş­kan adayı ola­rak açık­lan­dı­ğı gün, Didim’de CHP’li­le­rin özgür ira­de­siy­le se­çi­len ilçe baş­ka­nı ve yö­ne­ti­mi­ne gös­ter­di­ği say­gı­sız­lık ve tanımamazlık karşısında, yö­ne­ti­min ta­ma­mı­nın is­ti­fa­sıy­la so­nuç­lan­dı. O zaman güçlüden yana tavır koyanlar, bu gün ezilen tarafta kaldılar.
“Didim’de kimi aday göstersen kazanır.” sözü, adayın gücünden değil, halkın gücünden kaynaklandığını anlatmak için ne yapmak gerektiğini ben çözemedim.

Didim’de CHP seçmeni gücünü bilmiyor, CHP’den seçilenler de haddini bilmiyor.
Önceki belediye başkanı ATABAY, İlçe seçimlerine müdahil oldu, desteklediği kırmız liste delege seçimlerini açık ara kaybetti. Atabay, Mavi listeye karşı diğer sarı liste ile kırmızı listeyi birleştirdi, ilçe seçimini yine kaybetti.
Niye biliyor musunuz?
Atabay yaptıklarından dolayı sevilmediğinin rolü çok büyüktü. Partiden kopuk bir anlayış ile belediyeyi yönetmeye çalışıyordu. CHP’de karşılığı yoktu.

Bu günde aynı şey devam ediyor. Be­le­di­ye baş­ka­nı­nın ve yö­ne­ti­mi­nin yan­lış yap­tı­ğı­nı gör­dük­le­ri hâlde, İl Baş­ka­nı ve mil­let­ve­kil­le­ri­nin ses­siz kal­dığı sür­e­ce, Ha­ti­ce Totik Gen­çay’ın ego­la­rı­na kat­lan­mak zo­run­da­sı­nız.

Bana göre, Özlem Çer­çi­oğ­lu’na si­ya­set­te hak­kı­nı tes­lim etmek ge­re­kir. Ha­ti­ce Totik Gen­çay’a en ba­şın­dan beri ser­gi­le­di­ği me­sa­fe­li tavır, si­ya­set­te tec­rü­be­nin adı­dır.

Kıs­sa­dan hisse:
GUGUK KUŞU ope­ras­yo­nu devam edi­yor.

2024 yı­lı­nın Mart ayın­da ka­le­me al­dı­ğım köşe ya­zım­da "Guguk Kuşu"nun hi­kâ­ye­si­ni yaz­mış­tım. An­la­ma­yan­la­ra ye­ni­den ha­tır­la­ta­yım:

Guguk kuşu, en teh­li­ke­li ve sinsi kuş tü­rü­dür. Gö­zü­ne kes­tir­di­ği yu­va­nın çev­re­sin­de sin­si­ce do­la­nır. Sak­sa­ğan, is­pi­noz ya da öt­le­ğen fark etmez; he­de­fi, ya­ban­cı tür­le­rin ku­luç­ka­ya yat­ma­sı­nı bek­le­mek­tir. Uygun anı kol­la­yıp yuva boş kal­dı­ğın­da hızla ha­re­ke­te geçer, göz açıp ka­pa­yın­ca­ya kadar bir yu­mur­ta­yı atar, ye­ri­ne kendi yu­mur­ta­sı­nı bı­ra­kır ve kaçar.
Yuva sa­hi­bi, kendi yu­mur­ta­sı­nın atıl­dı­ğı­nı ve ye­ri­ne ya­ban­cı bir yu­mur­ta­nın yer­leş­ti­ril­di­ği­ni fark etmez. Ku­luç­ka­ya devam eder.
Guguk yav­ru­su ise an­ne­si kadar sinsi ve teh­li­ke­li­dir. Diğer yu­mur­ta­lar­dan en az bir gün önce çıkar, doğar doğ­maz yuva boş kal­dı­ğın­da kalan yu­mur­ta­la­rı itip kakar, yuva dı­şı­na atar ya da kırar. Böy­le­ce yu­va­nın asıl yav­ru­la­rı yok edi­lir.
Guguk yav­ru­su yu­va­nın tek mi­ras­çı­sı olur. Kan­dır­dı­ğı yu­va­nın sa­hi­bi­nin şef­ka­ti­ni, fe­da­kâr­lı­ğı­nı ve ko­ru­ma iç­gü­dü­sü­nü sö­mür­me­ye baş­lar. Vahim du­ru­mun far­kın­da ol­ma­yan anne kuş, guguk yav­ru­su­nu bes­ler, korur ve bü­yü­tür.
Guguk yav­ru­su za­man­la ken­di­si­ni bü­yü­ten an­ne­den bile iri hale gelir. Ve işi bit­ti­ğin­de ne mi yapar?
Yu­va­yı da­ğı­tır ve çekip gider.

Evet…
Be­le­di­ye Baş­ka­nı, yar­dım­cı­la­rı ve Mec­lis üye­le­ri­nin geç­miş­te hangi par­ti­ler­de neler yap­tı­ğı­nı araş­tı­rır­sa­nız, bu “Guguk Kuşu” ben­zet­me­si­nin hiç de hak­sız ol­ma­dı­ğı­nı gö­re­cek­si­niz.

Bakın, tam 17 aydır Didim’deki CHP et­kin­lik­le­rin­de ne eski be­le­di­ye baş­ka­nı­nı, ne yar­dım­cı­la­rı­nı, ne mec­lis üye­le­ri­ni, ne de on­la­rın yandaşlarını gören var mı?
Yok!
Çünkü onlar da Guguk Kuşu gibi; işi bi­tin­ce çekip git­ti­ler.
Bundan sonra da bir değişiklik beklemeyin....

Şimdi önü­müz­de yeni bir süreç var:
CHP’nin ilçe kong­re­si, de­le­ge se­çim­le­riy­le bir­lik­te baş­la­dı. İlçe ve il kong­re­le­ri­nin tak­vi­mi, 14 Tem­muz iti­ba­rıy­la iş­le­me­ye başladı.

Evet, esas ti­yat­ro şimdi baş­lı­yor…
Ti­yat­ro­nun adı: “Aşu­re­nin Ta­ne­le­ri”