Artı değerler (katma değer) sonuçta tüm insanlığın ve doğanın yararına olan değerli birikimlerdir. Bu birikimler geleceği yapılandıran maddi temellerdir. Kültür sonuçta hepimize ait olan bir değerdir. Bu yaşama biçiminden yararlandığımız gibi, ona katkılar sunmak gibi görevlerimizin olduğunu da anımsamalıyız. Kültür yaratılan olduğu kadarda yaratılana katkı sunandır…
Saygınlığın temelinde inanırlık ve güvenilirlik vardır. Bunların yanı sıra, tüm insani nitelikleri sıralayabiliriz. Ancak anlatımı özetlersek; saygınlık (itibar), ahlaklı olmakla kazanılan güzel bir insani niteliktir. Güzelliğe ilişkin nitelikler; doğruluk, dürüstlük, adil olmak, hak yememek, zorbalık ve hukuksuzluk yapmamaktır. Sevgi ve saygının anlam ve önemini kavramaktır. Yaşamın her alanında ve her koşulda tüm varlıkların temel haklarını gözetme yükümlülüğüdür. İtibar, bireylerin toplumdaki nitelikli konumlanışının karşılığı olarak saygı duyma halidir. Toplumdaki itibarlı kişiler genel olarak ve doğal olarak önder konumunda olan kişilerdir. Ve bu gibi konumlanışlar kaçınılmaz olarak muhalif olma hali ile çakışır. Muhalif olmak bir suç değil aksine nitelikli duruştur. Ne yazık ki, demokratik olmayan otoriter yönetimler, muhalifleri suçlu gibi göstermeye çalışırlar ki, asıl suç olan budur! İşte bu gibi nedenlerden dolayı muhalif önderler itibarsızlaştırma girişimlerinin hedefinde olur(!)
İtibar, doğal akarların en güzide çiçekleridir; bu nedenle zorla elde edilemeyenlerdendir(!)
. Konunun önemi, soruna kimin nasıl yaklaştığı ile ilgili. İtibarı silah olarak kullananlara dikkat çekmek istemiştim. İtibarsızlaştırmak yönetenlerin ve egemenlerin özellikle muhaliflere karşı kullandıkları bir silahtır. Bunlardan biri, devlet olanaklarının farklı amaçlarla kullanılmasına kılıf hazırlamak içindir. Öteki ise, kesinlikle haklı olan muhalefet önderlerini değersiz gösterme çabasıdır. Bir başka ve önemli neden ise; haksızlıkların, hukuksuzlukların ve adaletsizliklerin görülmez kılınması için kullanılan haksız güç odaklı bir örtüdür!
Değerlere ters düşenlerin itibarı olmaz! Hırsızın, yalancının, soyguncunun, dolandırıcının itibarı olmaz. Tuzak kuranın, hile yapanın, inançları çıkarı için kullananların ve tecavüzcülerin itibarı olmaz! İtibar yaşamın tanık olduğu; olumlu, yararlı, gerekli hallere tanık olanların vermiş olduğu olumlu yaşamı değerlendirme puanıdır. Bu nedenle toplumda örnek olabilen kişiler itibarlı olanlardır. Bu saygın kişiler toplumlarda her mevsimde sürgüne duran ve çiçek açan iyi insanlardır.
İtibarın temelinde yaşama katkı var. Yaşama katkı hukukun üstünlüğüne saygıyı gerektirir. Temel hakların korunup kollanması, fırsat eşitliğinden yana olmak ve farklılıkların gerekliliğini aynı zamanda da birlikteliğini benimseyerek yaşama geçirmektir. İşte bu noktada partilerin, özellikle sendikaların ve STK’ların önemi görülmelidir.
İtibarın gereği, her koşulda adil paylaşımdan yana olmayı gerektirir. İtibarlı olmak adaletli ve eşitlikten yana olmaktır. İtibarlı olmak, farklı yaşamlara ve farklı inançlara saygılı olmaktır. İtibarlı olmak doğayı ve tüm varlıkları koruyarak varlıklarını sürdürmelerine katkı sunmaktır. Lafın özü şu: İtibarlı olmak yaşama saygı duymaktır! Hainin, pusucunun, yoksulun lokmasına el uzatanın, yetim hakkı yiyenin, yetkisini çıkarı için kullananın, hak- hukuk tanımayanın itibarı olmaz!...
Saygınlığın temelinde inanırlık ve güvenilirlik vardır. Bunların yanı sıra, tüm insani nitelikleri sıralayabiliriz. Ancak anlatımı özetlersek; saygınlık (itibar), ahlaklı olmakla kazanılan güzel bir niteliktir. Güzelliğe ilişkin nitelikler; doğruluk, dürüstlük, adil olmak, hak yememek, zorbalık ve hukuksuzluk yapmamaktır. Farkındalıktır, duygudaşlıktır, ön görebilirliktir. Adil paylaşımdan ve fırsat eşitliğinden yana olabilmektir…
İtibar, doğal akarların en güzide çiçekleridir; bu nedenle zorla elde edilemeyenlerdendir(!) Hile hurda, yalan dolan ve hukuka aykırı yol ve yöntemlerle kişilere yöneltilen suçlamalar, suçlananların itibarını artırırken; çamur atanların itibarını yerle bir eder!