Sorusu olmayanın gerçeği az olur. Bilinçli bir yaşamı olanın her zaman sorusu olur. Sorulara alınan veya bulunan her yanıt, yeni sorulara kapı aralar. 

En çok iletişime gerek duyulan bir süreçte yaşamaktayız. Bu gereksinim, sorunların ortaklığından kaynaklanmaktadır. Kamuoyu yoklamaları, belli alanlarda yığışmaları göstermektedir. Toplumun %64’lük bir kesimi yoksulluğu işaret etmektedir. Uygulanmakta olan başkanlık sistemine karşı olanların oranı %65 tir. Laikliği isteyenler %70 ve ülkeden ayrılmak isteyen gençlerin oranı ise; %43’tür!(İşaret edilen değerler, BİRGÜN Gazetesinden alınmıştır.) 

Toplumun ortak sorunları; işsizlik, kontrolsüz fiyat artışları ve düşük ücrettir(!) Uygulanmakta olan asgari ücret, genel ücrete dönüşmüş durumda. Çalışan yoksullar, emekli yoksullar, yoksul çiftçiler, yoksullaşan esnaf ve yeni eklenen kategori, öğrenci işçi yoksullar(!) İşi olmayan milyonlar için söyleyecek bir şey bulamıyorum. Ülkedeki açlık sınırı altında olanlarla, yoksulluk sınırı altında olanlar; toplam nüfusun üçte ikisinden fazla. 

Üstteki başlık, bir arkadaşımın şiirine ait. Muzaffer Zavotçu’nun şiirini okurlarımla paylaşmak istiyorum. Muzaffer, İzmit’te kapı komşumdu. Aynı zamanda hemşerim olur. Âşıklık geleneğini güncelleyerek sürdürmekte, çalışmalarını topladığı kitapları var: 

SORMAK GEREK. 

İnsanları kandıranlardan 

Gonca gülü soldurandan 

Bağrımızı yandırandan 

Hesabını sormak gerek 

Yanlış yolda gezenlerden 

Yiyip yiyip azanlardan 

Kuyumuzu kazanlardan 

Hesabını sormak gerek 

Çuval çuval götürenden 

İnsanlığı yitirenden 

Adaleti bitirenden 

Hesabını sormak gerek 

Bizi bize düşürenden 

Göbeğini şişirenden 

Sabrımızı taşırandan 

Hesabını sormak gerek 

Koltuğunda yatanlardan 

Boşa atıp tutanlardan 

Memleketi satanlardan 

Hesabını sormak gerek 

Ben mehdiyim diyenlerden 

Sahte gömlek giyenlerden 

Kul hakkını yiyenlerden 

Hesabını sormak gerek 

 Ortalıktan tozanlardan 

Keyfimizi bozanlardan 

Garibanı ezenlerden 

Hesabını sormak gerek 

Kör şeytana uyanlardan 

Derimizi soyanlardan  

Bu millete sövenlerden 

Hesabını sormak gerek 

Muzaffer’in eline ve yüreğine sağlık. Ülkede yaşanan sorunlara parmak basmış. Sorunlarımız çok olduğu için, soruları çoğaltmalıyız. Bu sorunları yaşayan yoksul insanlara yoksulluğu değil; yoksulluğun nedenlerini ve çözüm yollarını anlatmalıyız. Sorunu ortak olanların, ortak çözümler üretmesi çok doğaldır. Bunun adı , sorun temelli örgütlenmedir.