Star Aşçı Ali Gün­gör­müş, ken­di­sin­den Özcan Mutlu’nun ya­yın­la­dı­ğı Al­man­ya Nasıl Vatan Oldu, ki­ta­bı­nı oku­duk­tan sonra ha­be­rim oldu. Ki­ta­bın ilk bas­kı­sı Mart 2022 ta­ri­hin­den beri te­le­viz­yon­da ya­yın­la­rı­nı iz­li­yo­rum.
Yayın 45 da­ki­ka sü­rü­yor, ken­di­si­ni davet eden­le­rin kul­lan­dı­ğı mal­ze­me­le­ri kul­la­na­rak başka ye­mek­ler ya­pı­yor, Koch’s An­ders.
Başka bir ya­yın­da oyun­cu Adnan Maral ile ız­ga­ra, pik­nik ye­mek­le­ri ya­pı­yor. Ay­rı­ca yemek pi­şir­me yarış ya­yın­la­rın­da jü­ri­de görev alı­yor.
Ber­lin’de okul Yaz ta­ti­li sona eri­yor. Şu anda çoğu se­ya­hat­te, ama dı­şar­dan gelen tu­rist­ler var. Buna rağ­men şehir ses­siz, sakin, gü­rül­tü yok. Her­kes ku­ral­la­ra uyu­yor.
Tür­ki­ye’den yeni gelen bi­ri­ne Ber­lin’de en çok neyi be­ğe­ni­yor­sun diye so­run­ca, ses­siz­li­ği­ni kuş­la­rın se­si­ni din­le­me­yi se­vi­yo­rum, be­ğe­ni­yo­rum, der. Met­ro­pol ol­du­ğu halde böyle ses­siz büyük şehir bul­mak ge­ze­gen­de artık kolay değil.
Yaz ta­ti­lin­de­yiz, ama şim­di­den plân ya­pı­lı­yor. Bran­den­bur­ger Ka­pı­sın­da kut­lan­ma­sı ge­le­nek olan Yıl ba­şın­da eğ­len­ce, parti ya­pıl­ma­ya­cak. Bu du­rum­da Noel Bay­ra­mı’nda he­di­ye edil­me­si için bu kitap hak­kın­da yaz­mam da erken sa­yıl­maz. As­lın­da her an he­di­ye edi­lecek şa­ha­ne bir kitap.
Ali Gün­gör­müş’ün yaz­dı­ğı son ki­ta­bı, Me­di­ter­ran Exp­ress re­sim­ler­le do­na­tıl­mış renk­li, yemek ta­rif­le­ri zen­gin ve kolay.
Ki­tap­ta 80’den fazla yemek ta­ri­fi var, 30 da­ki­ka­da ha­zır­la­nı­yor, kul­la­nı­la­cak mal­ze­me sa­yı­sı 5-7 ara­sın­da, dört ki­şi­lik.
Kul­la­nı­lan mal­ze­me­le­rin çoğu evde daima bu­lun­du­ğu için alış­ve­riş de kolay. Zey­tin­ya­ğı, sirke, limon, un, süt fay­da­lı otlar, soğan ve sa­rım­sak gibi.
Ak­de­niz ye­mek­le­ri ter­cih edil­miş, ama çe­şit­li­li­ğe açık ol­du­ğu için, sanki dünya yemek ta­rif­le­ri gibi.
İyi, yemek pi­şir­mek ko­lay­dır, se­ve­rek ya­pı­lan her iş iyi olur.
Ön ye­mek­ler, çor­ba­lar, bit­ki­sel, etli ye­mek­ler, zey­tin­yağ­lı seb­ze­ler, balık ve diğer deniz ürün­le­ri, tat­lı­lar çok zen­gin bir liste ile okun­ma­sı ve uy­gu­la­ma­sı kolay. Okur­ken ki­ta­bın say­fa­la­rı­nı açar­ken re­sim­le­ri iştah açı­yor.
Türk kö­ken­li in­san­la­rın böyle gö­rü­lür ol­ma­sı için aynı işi yapan Al­man­la­ra göre çok daha iyi ol­ma­sı ge­re­kir. Diğer göç kö­ken­li çocuk ve genç­le­re rol model ol­ma­sı­nı bir öğ­ret­men yazar ola­rak çok önem­li bu­lu­yo­rum.

“Pek çok şeye ulaş­tık. Ama çok daha ile­ri­de ola­bi­lir­dik.”
Alı Gün­gör­müş

Bu sö­züy­le as­lın­da çağrı ya­pı­yor. Yıl­ma­dan azim­le yola devam et­me­li. Bence Al­man­ya Türk Top­lu­mu ile­ri­ye gi­di­yor, çok ba­şa­rı­lı iş­ve­ren­ler, avu­kat, öğ­ret­men, sa­nat­çı, po­li­ti­ka­cı ve her ko­nu­da ba­şa­rı gös­te­ren biz­den in­san­lar var.
İkinci ve diğer ne­sil­ler ilk nes­lin ha­zır­la­dı­ğı ze­min­de çaba gös­te­ri­yor­lar. Ba­şa­ran­la­rın aile­le­ri on­la­ra inan­mış­tır, ar­ka­la­rın­da des­tek ol­muş­tur. En büyük sorun, ba­şa­ran­la­rı gö­rü­lür yap­ma­yan Alman medya ve ba­sı­nı­dır.
Ali 15 Ekim 1976 Tun­ce­li’nin Pa­ge­ou kö­yün­de dün­ya­ya ge­li­yor. İyi ki doğ­muş, Münih’e yolu düşen veya Münih’de ya­şa­yan­lar
kö­yü­nün adın­da Pa­ge­ou res­to­ra­nın­da ye­mek­le­ri­nin ta­dı­na ba­ka­bi­lir­ler.
Ali Gün­gör­müş on ya­şın­da Al­man­ya’ya ge­li­yor. Ba­şa­ran bir­çok ikin­ci nes­lin ya­şa­dı­ğı­nı ya­şı­yor. Türk ol­du­ğu için yo­lu­na taş koyan öğ­ret­men­ler­le kar­şı­laş­tı­ğı gibi, ye­te­ne­ği­ni görüp des­tek­le­yen öğ­ret­men ve usta aş­çı­lar ba­şa­rı­ya giden yolda yar­dım edi­yor­lar.
Aş­çı­lık eği­ti­min­den sonra aş­çı­ba­şı ola­rak ça­lı­şı­yor, 2014 yı­lın­da kendi res­to­ra­nı­nı açı­yor. İkinci res­to­ra­nı Pe­ra-Me­ze-Bar. Res­to­ran­la­rın­da yemek yiyen 1001 gece ma­sa­lı­nı, fan­te­zi dün­ya­sı­nı yaşar. Bu son ki­ta­bın­dan başka dört ki­ta­bı daha var, Me­di­ter­ran, Meine Aro­men­küc­he, Meine Tür­kisc­he Küche, Meze Ve­ge­ta­risch.
Bu ma­ka­le­mi oku­yan­lar­dan biri veya bir­ka­çı ki­tap­la­rın Türk­çe’ye çev­ril­me­sin­de önder veya aracı ola­bi­lir.
Bizim evde ye­mek­le­ri eşim ya­pı­yor. Kim­ya­cı ol­du­ğu için içe­ri­ği­ne çok dik­kat edi­yor. Bes­len­me­yi, gıda tü­ket­me­yi ilâç gibi ha­zır­lı­yor.
Sabah Kay­ser gibi kah­val­tı yap, öğ­le­ye Kral gibi ye, akşam ise bir di­len­ci gibi az ye. Alman de­yi­mi
Gö­nü­müz­de doğru alış­ve­riş yap­ma­nın öne­mi­ni, hiç­bir gı­da­nın atıl­ma­dan mut­fak­ta de­ğer­len­dir­me ko­nu­sun­da Ali’nin ver­di­ği bil­gi­le­ri te­le­viz­yon­da dik­kat­le iz­li­yo­rum.
Oyun­cu Adnan Maral ile ya­yın­la­nan ız­ga­ra, pik­nik ye­mek­le­ri çok il­ginç, neşe do­lu­yor insan, Gril­len mit Ali und Adnan.
Sev­gi­li Ali Gün­gör­müş senin ya­şın­da­ki­ler öğ­ren­cim ol­muş­tu. İlk nesil ola­rak beni ba­şa­rın­la mutlu edi­yor­sun. Seni basın ve med­ya­da ta­nı­ma­ma ve­si­le olan Özcan Mutlu’ya da ay­rı­ca te­şek­kür edi­yo­rum.
Yolun açık olsun, iyi in­san­lar­la kar­şı­laş­ma­nı ve ba­şa­rı­la­rı­nın de­va­mı­nı canı gö­nül­den di­li­yo­rum ve önce sağ­lık di­yo­rum.

Hoşça kalın!