( DİDİM EĞİTİM VE ÇEVRE DERNEĞİ -DİDİM DAĞCILIK VE DOĞA SPORLARI – KAPIKIRI, BAFA GÖLÜ, İKİZADALAR DOĞA YÜRÜYÜŞÜ ETKİNLİĞİNDEN)

Ülkemiz çok yönlü olarak sıkıntılı bir süreçten geçiyor…

Bu süreç, insan psikolojisini de haliyle olumsuz yönde etkiliyor…

Hele hafta sonları evlere hapsolup kalıyorsanız, bir ölçüde daha çok bunalım üretmeye de devam ediyorsunuz…

Doğaya açılmanın yolu, kararlı bir şekilde evinizin eşiğinden atlamanıza bağlı…

Hafta sonları doğaya açılmak, psikolojik bir terapi gibi geliyor insanlara…

Daha sağlıklı olmanın yanında daha sağlıklı düşünme ve sorgulamanın yolunu da açıyor doğa yürüyüşleri…

Yürümek, hem fiziksel hem de düşünsel bir eylemdir zaten…

Didim ilçemizde; doğaseverler geleneksel bir şekilde Doğa Yürüyüş sezonunun başladığı Ekim ayından, Mayıs ayına kadar planlı ve programlı bir şekilde yapılan Doğa Yürüyüşü Etkinliklerine katılıyorlar…

Didim İlçemizde yıllardır yapılan bu etkinlik, günümüzde Didim Dağcılık ve Doğa Sporları Grubu ile daha sistemli ve işlevsel hale gelmeye başladı… Faaliyetlerini 6 yıldır Eğitim ve Çevre Derneği bünyesinde yürüten Didim Dağcılık ve Doğa Sporları Grubu yönetimi; Eğitim ve Çevre Derneği’nin 02.10. 2022 tarihinde yapılan seçimli olağan genel kurul toplantısında Derneğin yönetim kurulunda da yer aldılar…Nusret Tankal, Metin Güneş, Feride Çağlayan, Sait Tokluca, Emre Kahyaoğlundan oluşan yönetimin Didim Doğa yürüyüşçüleri adına çok daha güzel şeyler yapacağı inancıyla kendilerine başarılar diliyorum…

***

Doğa yürüyüşleri yapmak, günümüzde sağlık otoritelerince de beden ve ruh sağlığımızın da bir düzenleyicisi olarak görülüyor… Doğa yürüyüşlerine ilgi tüm Dünya ülkelerinde artmıştır… Dünya Turizmi de bu yönde evrilme sürecindedir… Herşey dâhil beş yıldızlı obezite otellerine rağbet gitgide azalmakta; bunu gören turizmciler de doğaya, doğa yürüyüşlerine yönelik projeler ve programlar geliştirmektedirler…

***

YOLDAN ÇIKIN GAYRİ…

Bazı ülkeler kendi ülkelerindeki doğa yürüyüşü parkurlarını geliştirerek turizm açısından da önemli kazanımlar elde etmişlerdir. Akdeniz’de Sardunya Adasının kuzeyinde yer alan Korsika, Fransa’ya bağlı bir adadır. Ekonomisi büyük ölçüde turizme bağlı olan bu adanın tamamı milli park olarak koruma altındadır. Bu bölge Batı Avrupalılar ve Fransızlar için doğa yürüyüşleri için çok önemli bir turizm merkezidir. Dünya’nın en iyi on yürüyüş parkuru arasında yer almaktadır. Binlerce yürüyüşçü, trekking yapmak için bu adaya gelmektedirler.

Korsika Roccapina’nın; bizimLatmos- Beşparmak Dağları- ile büyük benzerlikleri vardır.

Öncelikle Marmaris’ten, Latmos’a(Beşparmak Dağları) uzanan KARİA yolundan biraz bahsetmek daha yararlı olur düşüncesindeyim…

"Karia Yolu" olarak bilinen ve bu adla duyurulan 800 km’lik bu doğa yürüyüşü rotası Marmaris İçmeler’den başlayıp, Bozburun yarımadası, Datça Yarımadası ve Gökova Körfezini dolaştıktan sonra Bodrum, Milas ve Bafa Gölü üzerinden Aydın’ın Karpuzlu ilçesinde son bulmaktadır.

Bu doğa yürüyüşü rotası, çok önemli kültürel, doğal ve tarihi yapıların içinden de geçmektedir.

köylerin diğer bölgelerde görülmeyen ev mimarisine kadar değişken yapılarını bir arada görmek mümkün.

Antik kentlerin yanı sıra çok sayıda bakir koy, endemik bitki, geleneklerin hüküm sürdüğü köyler, ilginç kültürel motiflere sahip köylüler; uçsuz bucaksız zeytinlikler, çam fıstığı ve badem ağaçları; taş döşeli yollar, Akdeniz ve Ege manzaralı patikalar Karia Yolu´nda görebileceğiniz güzellikler arasında yer alıyor.

Tüm bu özellikler ile Korsika Roccapina karşılaştırıldığı zaman çok önemli benzerliklerinin olduğu ancak Latmos- Karia’nın bulunduğu coğrafi yapının hem doğal güzellikler, hem kültürel, hem tarihsel dokuları yönünden ve iklim yönünden çok daha önde olduğu gözlemleniyor. Latmos’un (Beşparmak Dağlarının- en önemli sorunu maden-taş- ocaklarıdır. Bu bölgenin Korsika’da olduğu gibi milli park olarak ilan edilmelidir.

Bu bölgenin tüm yerel yönetimleri, siyasetçileri, çevreci kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, turizmcileri, doğa yürüyüşçüleri, dağcıları bu bölgenin milli park olması yönünde gayret sarf etmelidirler.

Latmos- Karia yolu neden Dünya Doğa yürüyüşçülerinin merkezi olmasın. Çağımızda insanlar artık doğaya yöneliyorlar. Böylece şehirlerin gürültülü stresli ortamlarından uzaklaşmaya çalışıyorlar. Turizmi deniz, güneş, kum olarak düşünmekten artık kurtulup, daha çok çeşitlendirmemiz gerekiyor. Doğa yürüyüşünde – trekkingde- Korsika ile yarışalım. Dünyanın doğa yürüyüşçülerini, dağcılarını bu bölgeye çekmek için bir çalışma içine girelim.

Bu yönde önemli çalışmalar yapan üyeleriyle doğa yürüyüşleri, kültürel geziler düzenleyen ve çevreye yönelik duyarlılığıyla öne çıkan EKODOSD’un çalışmalarını, öncülüğünü de takip edelim derim…

***

Şimdi gelelim Pazar günü katıldığım ve katılmaktan mutluluk duyduğum; Didim Eğitim ve Çevre Derneğinin- Didim Dağcılık ve Doğa Sporlarının düzenlediği KAPIKIRI- BAFAGÖLÜ- İKİZADALAR doğa yürüyüşüne yönelik gözlemlerime:

**Bu tür etkinlikleri zaten yıllardır başarı ile organizeleri eden, bölgemizin tüm yürüyüş rotalarını-parkurlarını- bilen, yeni yürüyüş rotaları -parkurları-ekleyen, yürüyüşçülerin davranışlarını iyi bilen bu yönde çok önemli deneyim sahibi olan; Nusret Tankal, Metin Güneş, Feride Çağlayan, Sait Tokluca ve Emre Kahyaoğlu tarafından yapılmaktadır…

Çevremizde doğal yürüyüşlere ilginin daha çok artırılması için; yerel yönetimlerin ve turizm kuruluşlarının bu yönde deneyim sahibi olan derneklere ve gruplara destek vermeleri ve onlardan bu yönde yararlanmalarını da öneriyorum…

** Ülkemizin, en çok ören yerlerine sahip illerinin başında Aydın ve Muğla illerimiz geliyor. Doğa yürüyüşü rotaları da genellikle bu tarihsel, kültürel ve doğal dokuların içinde geçtiğinden; doğa yürüyüşçüleri bundan büyük keyf almaktadırlar…

** Didim'den TÜRSAB güvenceli araçlarla, yaklaşık 120 kişilik doğasever, yürüyüş parkurunun başlangıç noktası olan Kapıkırı’na-Heraklia’ya- ulaştı. Yürüyüş yönetimi tarafından; doğa yürüyüşçülerine güvenlik, yürüyüş kuralları, çevreye ayak izinden başka bir şey bırakılmaması konusunda bilgilendirmelerin yapılmasından sonra öncü, artçı ve ortada bulunan görevlilerin organizesinde yürüyüş başladı…

** Didim ilçemizde turistik amaçta bulunanların ve değişik yaş gruplarından Didimlilerin katıldığı doğa yürüyüşçüleri, Bafa Gölü kıyı şeridinden bir tarafı göl, bir tarafı kayaların görselliği, doğal bitki çeşitliliğinin yoğun olduğu ortamda yürüyerek ve Bafa Gölü içinde kalmış ve bu mevsimde yürüyüşle geçilebilen adaya ulaştılar…

Bafa içinde kalan Ada, görselliğiyle çok büyüleyiciydi. İsteyen doğasever yürüyüşçüleri bu ada içindeki kaleye doğru bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Manzaranın güzelliğini anlatmaya sözcükler yetmez…Bu tür yürüyüşlerin en önemli özelliği de bolca fotoğraf ve video çekilmesidir…

** Kısacası çok güzel bir Pazar günü geçirdik… Bu arada Kapıkırında; bir köy düğününe de denk geldik…

Bu etkinliği düzenleyen Didim Eğitim ve Çevre Derneği – Didim Dağcılık ve Doğa Sporları Yönetimine teşekkürler ediyorum…