Diri, canlı, yaşamını sürdüren sağ olan bakıma muhtaç değildir. Sağlık insanın hasta olmaması durumu, vücut esenliği anlamına gelir.
Bir şeyin zarar görmesi karşısında avunma, teselli sözü olarak sağlık olsun deriz.
Eşim düşme neticesinde, kafatası ile beyin arası kanamadan dolayı 93 yaşında ameliyat geçirdi. Bu yaşta ameliyattan sonra hayatına devam etmesi bir mucize.
İşte bu durumda önce sağlık diyorum. Kardiyolog olan damadımız, diğer doktorlar ömrünü uzattılar.
Ameliyat olduğu hastaneden sonra yaşlıların tedavi edildiği hastanede iki hafta kaldı. Akabinde üç hafta rehabilitasyon amacıyla bakım evinde tedavi gördü.
Sekiz hafta süren bakım ve tedavi esnasında sağlık sigortasının önemini bilinçli olarak hatırladık.
Türklerin tarihte hiç bu kadar Alman akrabaların varlığına ihtiyacı olamamıştı.
Dayanışma, sosyal devlete her an ihtiyacımız olabilir. Bu zaman zarfında, eşimi hastanede ziyarete giderken, otobüs ve trende ben de gribe yakalandım. Grip hastalığı çok ağır geçiyor. Korona esnasında virüslere karşı vücudumuz aşırı korunduğu için olsa gerek grip çok ağır geçiriliyor. Grip aşırı olduğum halde.
Bu nedenle makale yazmaya zorunlu olarak ara verdim. Arşivden güncelliğini koruyan, tarih içeren makaleleri seçtim. Bu arada sık sık Nasrettin Hoca’yı düşündüm. Aslında ara sıra geriye bakmakta fayda vardır.
Makalelerimin faydalı ve verimli olması beni sevindirdi. Okuduğum, öğrendiğim ve deneyimlerle aktarabildiğim yazılarım gelecek nesillere bırakılacak en güzel mirastır. Ben elde yazıyorum, eşim internet yazım ve iletime hazırlıyor. Yani böyle bir şans herkese nasip olmaz.
Son yıllarda tatilimi geçirdiğim Didim’de sitemizde ve Berlin’de ilk nesilden eşleri vefat eden çok oldu. Adı üstünde eşini kaybeden adeta yarım kalıyor.
Bu nedenle dernek, vakıf, parti gibi kuruluşlar yalnız yaşayanlara sosyal yardım yapmalı, yani yalnız bırakmayarak. Yalnız yaşayan ve bütün emekliler için aktiviteler organize etmeli. Alman kuruluşlarında böyle etkinlikler organize ediliyor. Zaman olarak öğleden sonra yapılırsa, yaşlılar akşam saatlerinde yolda olmazlar.
Genç evlilere tavsiyem, iş bölümü gerekli, ama acil durumda eşin yaptığı işleri yapabilmeli, hiç değilse bilgi edinmeli.
Eş hasta olunca, bilincini kaybederse, hastalık durumundan önce vasiyet ve vekâleti eşler karşılıklı birbirlerine vermeli. Ki eş ve hatta diğer bir aile ferdi hasta için karar verebilmeli.
Böyle durumda bürokrasi işleri de oldukça zor oluyor. Önce sağlık dedim. İnsan el ayağa düşer, bakıma muhtaç olursa sıcak yuva, ev hayatı cehennem olabilir.
Bu nedenle bakım esnasında, bakımı kolaylaştıran gereçler hakkında bilgi edinmeli. Emekli yaşına gelmeden
sosyal kuruluşlar bilgi vermeli, konferanslar düzenlemeli.
Hasta bakım kuruluşundan yardım alarak hastaya evde bakmak arzu edilir. Fakat hastaya bakma zorunda olan aile ferdi de yaşlı ve bakıma muhtaç olabilir. Böyle olunca bakım evi zorunlu kılar. Bakım evleri oldukça pahalı, geç kalmadan para biriktirmek gerekiyor.
Hastalık, bakım ve ölüm olmak üzere her üç sigorta önem kazanıyor. İnsan sağlığında cenaze masrafını hazırlamış olur.
Öğretmen olarak öğretmenin yaşı ve sınırı yoktur, sözünü söylerim. Gerçekten sosyal devlet, hastalık sigortası, bakım hizmetinde daha çok şey öğrenmem gerektiğini gördüm, yaşadım.
Bakım hizmetinde sınıflandırma yapılıyor, birinci, ikinci dereceye göre alınan yardım ve bakım değişiyor.
Ayrıca zor durumda kalınca kızım ve damadımın yardımı çok iyi geldi. Komşu, tanıdık ve haberi olan dostlardan gelen iyi niyet, yardıma hazır olmaları insanı rahatlatıyor, umut ve cesaret veriyor.
Sevgili okuyucularım öğrendikçe sizlere bildiğimi ileteceğim.
Sağlıkla kalın!