Diri, canlı, ya­şa­mı­nı sür­dü­ren sağ olan ba­kı­ma muh­taç de­ğil­dir. Sağ­lık in­sa­nın hasta ol­ma­ma­sı du­ru­mu, vücut esen­li­ği an­la­mı­na gelir.
Bir şeyin zarar gör­me­si kar­şı­sın­da avun­ma, te­sel­li sözü ola­rak sağ­lık olsun deriz.
Eşim düşme ne­ti­ce­sin­de, ka­fa­ta­sı ile beyin arası ka­na­ma­dan do­la­yı 93 ya­şın­da ame­li­yat ge­çir­di. Bu yaşta ame­li­yat­tan sonra ha­ya­tı­na devam et­me­si bir mu­ci­ze.
İşte bu du­rum­da önce sağ­lık di­yo­rum. Kar­di­yo­log olan da­ma­dı­mız, diğer dok­tor­lar öm­rü­nü uzat­tı­lar.
Ame­li­yat ol­du­ğu has­ta­ne­den sonra yaş­lı­la­rın te­da­vi edil­di­ği has­ta­ne­de iki hafta kaldı. Aka­bin­de üç hafta re­ha­bi­li­tas­yon ama­cıy­la bakım evin­de te­da­vi gördü.
Sekiz hafta süren bakım ve te­da­vi es­na­sın­da sağ­lık si­gor­ta­sı­nın öne­mi­ni bi­linç­li ola­rak ha­tır­la­dık.
Türk­le­rin ta­rih­te hiç bu kadar Alman ak­ra­ba­la­rın var­lı­ğı­na ih­ti­ya­cı ola­ma­mış­tı.
Da­ya­nış­ma, sos­yal dev­le­te her an ih­ti­ya­cı­mız ola­bi­lir. Bu zaman zar­fın­da, eşimi has­ta­ne­de zi­ya­re­te gi­der­ken, oto­büs ve tren­de ben de gribe ya­ka­lan­dım. Grip has­ta­lı­ğı çok ağır ge­çi­yor. Ko­ro­na es­na­sın­da vi­rüs­le­re karşı vü­cu­du­muz aşırı ko­run­du­ğu için olsa gerek grip çok ağır ge­çi­ri­li­yor. Grip aşırı ol­du­ğum halde.
Bu ne­den­le ma­ka­le yaz­ma­ya zo­run­lu ola­rak ara ver­dim. Ar­şiv­den gün­cel­li­ği­ni ko­ru­yan, tarih içe­ren ma­ka­le­le­ri seç­tim. Bu arada sık sık Nas­ret­tin Hoca’yı dü­şün­düm. As­lın­da ara sıra ge­ri­ye bak­mak­ta fayda var­dır.
Ma­ka­le­le­ri­min fay­da­lı ve ve­rim­li ol­ma­sı beni se­vin­dir­di. Oku­du­ğum, öğ­ren­di­ğim ve de­ne­yim­ler­le ak­ta­ra­bil­di­ğim ya­zı­la­rım ge­lecek ne­sil­le­re bı­ra­kı­la­cak en güzel mi­ras­tır. Ben elde ya­zı­yo­rum, eşim in­ter­net yazım ve ile­ti­me ha­zır­lı­yor. Yani böyle bir şans her­ke­se nasip olmaz.
Son yıl­lar­da ta­ti­li­mi ge­çir­di­ğim Didim’de si­te­miz­de ve Ber­lin’de ilk ne­sil­den eş­le­ri vefat eden çok oldu. Adı üs­tün­de eşini kay­be­den adeta yarım ka­lı­yor.
Bu ne­den­le der­nek, vakıf, parti gibi ku­ru­luş­lar yal­nız ya­şa­yan­la­ra sos­yal yar­dım yap­ma­lı, yani yal­nız bı­rak­ma­ya­rak. Yal­nız ya­şa­yan ve bütün emek­li­ler için ak­ti­vi­te­ler or­ga­ni­ze et­me­li. Alman ku­ru­luş­la­rın­da böyle et­kin­lik­ler or­ga­ni­ze edi­li­yor. Zaman ola­rak öğ­le­den sonra ya­pı­lır­sa, yaş­lı­lar akşam sa­at­le­rin­de yolda ol­maz­lar.
Genç ev­li­le­re tav­si­yem, iş bö­lü­mü ge­rek­li, ama acil du­rum­da eşin yap­tı­ğı iş­le­ri ya­pa­bil­me­li, hiç de­ğil­se bilgi edin­me­li.
Eş hasta olun­ca, bi­lin­ci­ni kay­be­der­se, has­ta­lık du­ru­mun­dan önce va­si­yet ve ve­kâ­le­ti eşler kar­şı­lık­lı bir­bir­le­ri­ne ver­me­li. Ki eş ve hatta diğer bir aile ferdi hasta için karar ve­re­bil­me­li.
Böyle du­rum­da bü­rok­ra­si iş­le­ri de ol­duk­ça zor olu­yor. Önce sağ­lık dedim. İnsan el ayağa düşer, ba­kı­ma muh­taç olur­sa sıcak yuva, ev ha­ya­tı ce­hen­nem ola­bi­lir.
Bu ne­den­le bakım es­na­sın­da, ba­kı­mı ko­lay­laş­tı­ran ge­reç­ler hak­kın­da bilgi edin­me­li. Emek­li ya­şı­na gel­me­den
sos­yal ku­ru­luş­lar bilgi ver­me­li, kon­fe­rans­lar dü­zen­le­me­li.
Hasta bakım ku­ru­lu­şun­dan yar­dım ala­rak has­ta­ya evde bak­mak arzu edi­lir. Fakat has­ta­ya bakma zo­run­da olan aile ferdi de yaşlı ve ba­kı­ma muh­taç ola­bi­lir. Böyle olun­ca bakım evi zo­run­lu kılar. Bakım ev­le­ri ol­duk­ça pa­ha­lı, geç kal­ma­dan para bi­rik­tir­mek ge­re­ki­yor.
Has­ta­lık, bakım ve ölüm olmak üzere her üç si­gor­ta önem ka­za­nı­yor. İnsan sağ­lı­ğın­da ce­na­ze mas­ra­fı­nı ha­zır­la­mış olur.
Öğ­ret­men ola­rak öğ­ret­me­nin yaşı ve sı­nı­rı yok­tur, sö­zü­nü söy­le­rim. Ger­çek­ten sos­yal dev­let, has­ta­lık si­gor­ta­sı, bakım hiz­me­tin­de daha çok şey öğ­ren­mem ge­rek­ti­ği­ni gör­düm, ya­şa­dım.
Bakım hiz­me­tin­de sı­nıf­lan­dır­ma ya­pı­lı­yor, bi­rin­ci, ikin­ci de­re­ce­ye göre alı­nan yar­dım ve bakım de­ği­şi­yor.
Ay­rı­ca zor du­rum­da ka­lın­ca kızım ve da­ma­dı­mın yar­dı­mı çok iyi geldi. Komşu, ta­nı­dık ve ha­be­ri olan dost­lar­dan gelen iyi niyet, yar­dı­ma hazır ol­ma­la­rı in­sa­nı ra­hat­la­tı­yor, umut ve ce­sa­ret ve­ri­yor.

Sev­gi­li oku­yu­cu­la­rım öğ­ren­dik­çe siz­le­re bil­di­ği­mi ile­te­ce­ğim.

Sağ­lık­la kalın!