İletişim de , önemli olan  çocuğunuz, kardeşiniz, ebeveyniniz veya arkadaşınızla iletişim kurmak olsun, hayattaki herhangi bir önemli ilişkinin anahtarıdır. Tüm ilişkiler iniş ve çıkışlarıyla birlikte gelir, ancak iletişim becerilerinizi geliştirmek, bağınızı güçlendirmeye ve çatışmayı yönetmeyi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.
Sağlıklı iletişim, ilk etapta gereksiz çatışmaların ortaya çıkmasını da önleyebilir. Etkili iletişim üç temel bileşene ayrılabilir:
Dinlemek
İfade etmek
Kabul
Dinlemek
Dinleyin – gerçekten dinleyin –
diğer kişinin söylediklerini dinleyin. Etkili dinleme, bir dizi bölümden oluşan pasif değil aktif bir beceri setidir. Dinlemenizin kalitesi, sizinle konuşan kişiden gelen iletişimin doğasını büyük ölçüde etkiler. Aktif olarak dinlerken akılda tutulması gereken bazı önemli beceriler şunlardır:
 
· Konuşurken kişiye bakın
· Cesaret verici olun – başınızı sallayın, “evet” ve “hmm” deyin
· Sabırlı olun ve sözünü kesmekten kaçının 
· Aşırı sorgulamamaya çalışın, gerekiyorsa açık uçlu sorular kullanın. “Bu konuda nasıl hissediyorsun?” Diye sormayı deneyin. "Üzgün ​​müsün?" demek yerine
· Çözüm önermeye ve sorunları çözmeye çalışmak yerine, gerçekten sadece dinleyin 
· Kişiyi yakından dinledikten sonra, tekrar düşünün, duygularını ve anlamlarını açıklayın ve doğrulayın, örneğin, "(durum) sizin için gerçekten zormuş gibi, hissedebilmeniz (duygu) anlaşılabilir"

2. İfade etmek
Nasıl hissettiğinizi ve ne  düşündüğünüzü ifade edebilmek  (iki bireysel önemlidir) etkili bir şekilde iletişim kurmak için çok önemlidir. Kendinizi yararlı bir şekilde ifade etme konusunda olumsuz bir etkisi olabilecek bazı iletişim bozucuları vardır. Aşağıdakileri aklınızda tutmaya çalışın: 
 
· Olumlu olun - diğer kişiyi yargılamaktan, suçlamaktan, isim takmaktan veya eleştirmekten uzak durun
·  Bir kişinin  davranışını ( karakterini değil ), bu davranışın duygularınızı nasıl etkilediğini  ve  nedenini etiketleyen belirli ifadeler kullanın.
O “ [belirli bir davranışta]  olduğunuzda [duygu]  hissediyorum , çünkü …”
O Örneğin “ Çok dağınıksın !” Demek yerine “ Çoraplarını yerde bıraktığında  saygısızlık hissediyorum çünkü evimizi düzenli tutmak benim için çok önemli ” deneyin .
O Bazen diğer kişilerin davranışları nedeniyle neden belirli bir şekilde hissettiğinizi ifade etmek zor olabilir, sorun değil, bu durumda yine de “ [belirli bir davranışta] olduğunuzda [duygu] hissediyorum ” ifadesini deneyin.
· Kendinizi daha doğru ifade edebilmeniz için bunalmış veya yorgun hissetmediğiniz bir zaman seçmeye çalışın.

3. Kabul et
Diğer kişinin fikir ve duygularını -belki de  özellikle- sizinkinden farklı olduğunda bile kabul edin. İlişkiler, her iki taraf da kendilerini açıkça ve iddialı bir şekilde ifade edebildiğinde daha sağlıklıdır (iddialı iletişim ipuçları için önceki bloglarımı okuyun). 
 
Partnerinizin/çocuğunuzun/kardeşinizin/ebeveyninizin/arkadaşınızın hiçbir zaman bir şeyler hakkında hissettikleri veya düşündükleri şekilde tam olarak aynı olmayacağını anlamak çok önemlidir. İlişkileri eğlenceli ve ilginç kılan da budur! Kim olduklarını kabul etmek ve farklılıklara ve ara sıra ortaya çıkan hayal kırıklıklarına tolerans göstermek, ilişkilerin gelişmesi için önemli bir anahtardır.